Foto: Damjan Tadic / CROPIX

BIT ĆE PRAVA DRAMA! Saborski zastupnici raspravljaju o posvajanju djece, prva se javila Vidović Krišto: ‘Vlast štiti lopove’

Autor: I.G.

U četvrtak se održava nastavak 16. sjednice Hrvatskoga sabora na Trgu sv. Marka 6, gdje će zastupnici raspravljati o prijedlogu Vlade koji se odnosi na dostavu stranih sudske odluke o posvojenju djece hrvatskim sudovima u budućnosti.

Vlada predlaže dopunu Zakona o međunarodnom privatnom pravu kako bi regulirala područje međudržavnog posvajanja djece iz trećih država. Očekuje se da će Hrvatski sabor hitno usvojiti ove dopune kako bi se povećala pravna sigurnost u procesu međudržavnih posvojenja, istovremeno štiteći najbolji interes djece.

Potaknute slučajem hrvatskih posvojitelja u Zambiji, a uoči sutrašnje rasprave o dopunama Zakona o međunarodnom privatnom pravu, zastupnice Možemo poručile su da te dopune ne donose dovoljnu razinu zaštite za posvojitelje i djecu te traže aktivno uključivanje države u procese posvojenja. Ivana Kekin mišljenja je da dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu neće zaštititi buduće posvojitelje, kao ni najbolji interes djece.

Vidović Krišto: Zašto država radi protiv građana?

Državna tajnica Vedrana Šimundža Nikolić iznijela je izlaganje o prijedlogu Zakona o pravosudnoj suradnji, nakon čega se za repliku javila Karolina Vidović Krišto.

“Gospođo državna tajnice, europski uhidbeni nalog u hrvatskoj ima simboličko značenje. Poznato je da je taj instrument stao na kraj udbaškim nasilnicima i njihovim zločinima, koji su u Hrvatskoj bili, ali i još uvijek jesu zaštićeni. vjerojatno zato Hrvatska ne koristi taj instrument, koji joj stoji na raspolaganju. U Austriji se sudilo čelniku RBA zadruga, a znamo da su te zadruge diljem Hrvatske činile kriminalne radnje i nanosile štetu građanima. Razni štićenici podnosili su kaznene prijave, ali se HNB i DORH izvlače da su to austrijski državljani. Hrvatske vlasti, osim što štite domaće lopove, tako štite i strane smutljivce. Recite mi, gospođo državna tajnice, zašto vi i cijela Vlada radite protiv interesa hrvatskih građana?”, upitala je Vidović Krišto.

“Ni slučajno Vlada ne radi protiv zaštite interesa hrvatskih građana. Europski uhidbeni nalog je instrument pravne suradnje u kaznenim stvarima i unutar članice EU finkcionira tako da tijelo tijelu dostavlja sve ono što treba”, rekla je.

“Kako se vi u ministarstvu pravosuđa osjećate kada vidite da institucije ne funkcioniraju, a postupke protiv visokopozicioniranih političara iz vaše stranke provodi ured Europskog tužitelja. Kakav je osjećaj biti dio pravosudnog sustava dok gledate takav neuspjeh hrvatskih institucija?”, upitao je tajnicu Nikola Grmoja iz Mosta.




“Da odmah razjasnimo dilemu. Ured europskog javnog tužitelja ima nadležnost različitu od našeg. Postoji uredba koja određuje za koja se kaznena djela radi. naše državno odvjetništvo radi ustrajno, onoliko koliko mogu, i više od toga. O uspješnosti ima različitih mišljenja, a mi mislimo da rade sve što mogu”, odgovorila mu je Šimundža Nikolić.

Grmoja je tada stao za govornicu:

“Pitao sam državnu tajnicu ovo pitanje i vidjelo se da joj nije baš ugodno. Rekla je da je zadovoljna načinom na koji funkcioniraju institucije. U tom i jest problem. uredbom EU je definirano da sve predmete koji se tiču pronevjere EU sredstava mora obavijestiti OLAF. U slučaju bivše ministrice Žalac to nije učinjeno. DORH je skrivao taj predmet u ladicama i nije obavijestio OLAF. Time je prekršena uredba EU o kojoj ste vi govorili. Nikome se nije desilo ništa. To ruši povjerenje građana”, rekao je Grmoja.




“Dame i gospodo, temeljna vrijednost EU je vladavina prava. Ona znači da se zakoni primjenjuju ujednačeno, ispravno i jednako prema svakoj fizičkoj ili pravnoj osobi. Europski uhidbeni nalog je jedan od pozitivnih instrumenata EU, koji Hrvatska ne koristi uopće. mi ovdje u svim društvenim pitanjima uvijek dolazimo do nefunkcionalnosti hrvatskog pravosuđa, koje građanima stvara ogromnu štetu. pravosuđe jest rak rana Hrvatske. Glavni uzrok toga su ključne političke snage. U ovom slučaju to su HDZ i SDP, ali i lažna oporba poput platforme Možemo ili Domovinskog pokreta, koji svojim djelovanjem podupiru ovakvo stanje i jedino što im smeta jest što oni sami nisu u poziciji raditi ono što HDZ i SDP čine sada”, rekla je Vidović Krišto u replici Mariji Jelkovvec iz HDZ-a.

Tijek saborske sjednice pratite na portalu Dnevno.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.