FOTO: Guliver image

‘BIT ĆE NUKLEARNOG ORUŽJA ZA SVE!’ Lukašenko priziva prošla vremena, javno pozvao države u ‘uniju’: ‘Vrlo je jednostavno’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je u nedjelju da će “Rusija dati nuklearno oružje svakoj državi koja se pridruži državnoj zajednici Rusije i Bjelorusije”, objavili su ruski državni mediji.

“Vrlo je jednostavno. Treba ući u uniju Bjelorusije i Rusije i to je sve: bit će nuklearnog oružja za sve”, ustvrdio je.

Rusija i Bjelorusija formalno su dio takozvane “zajedničke države”, sporazuma čiji je cilj produbljivanje integracije dviju zemalja, kako politički tako i ekonomski.


‘Danas se borimo za multipolarni svjetski poredak’

Naime, ruski ministar obrane Sergej Šojgu i njegov bjeloruski kolega Viktor Krenin potpisali su 25. svibnja u Minsku dokumente o postavljanju ruskog nestrateškog nuklearnog oružja na bjeloruski teritorij, a Putin je prvi put zaprijetio da će to učiniti 25. ožujka.

“Da nije u veljači 2022., ovaj sukob bi se dogodio kasnije, ali pod lošijim uvjetima za Bjelorusiju i Rusiju. Stvari bi bile gore. Mi smo osujetili taj scenarij”, rekao je Lukašenko.

Bjeloruski čelnik opisao je “rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini” kao element u globalnoj borbi za multipolarnost. Budući da se protivio takvom svjetskom poretku, Zapad se prije svega sukobio s Rusijom, objasnio je Lukašenko.

“Danas se borimo za multipolarni svjetski poredak, koji je u interesu svih – Kine, Indijaca, Arapa, Afrike i Latinske Amerike. Mi se nalazimo s ove strane barikada, a Zapad na suprotnoj strani jer udar je prvenstveno bio usmjeren na nas”, istaknuo je.

‘Opasan i neodgovoran korak’

Šojgu je kazao da Kremlj zadržava kontrolu nad taktičkim nuklearnim oružjem, kao i odlukama o njihovoj uporabi. On je također napomenuo da Rusija može poduzeti “dodatne mjere” u budućnosti kako bi osigurala sigurnost zajednice i reagirala na vojno-političku situaciju.

Lukašenko je 25. svibnja izjavio da je već započeo prijenos dijela ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiju. NATO, EU i SAD osudili su ovu odluku o isporuci nuklearnog oružja Bjelorusiji, a NATO je opisao ovaj korak kao “opasan i neodgovoran”, dok je šef EU diplomacije Josep Borrell izjavio da će to dovesti do daljnje izuzetno opasne eskalacije. Borrell je također dodao da će svaki pokušaj daljnje eskalacije naići na snažan i koordiniran odgovor.
Unatoč tome, Bijela kuća je 26. svibnja istaknula da nije promijenila svoju procjenu nuklearne prijetnje nakon nuklearnog sporazuma između Rusije i Bjelorusije, jer nije primijetila nikakve naznake da se Rusija priprema za upotrebu nuklearnog oružja koje se nalazi u Bjelorusiji.

Institut za proučavanje rata je u svojoj procjeni od 26. svibnja sugerirao da je ova odluka dio dugotrajnog napora da se učvrsti ruska de facto vojna kontrola nad Bjelorusijom. Američki think tank je izjavio kako vjeruje da je i dalje izuzetno malo vjerojatno da će Putin upotrijebiti nuklearno oružje koje je raspoređeno u Bjelorusiji, Ukrajini ili bilo kojem drugom mjestu.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.