fbpx
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

BISKUP DAO PODRŠKU MJERI ‘RODITELJ ODGOJITELJ’: ‘Društvo se guši u sebičnosti’: Majke bile na razgovoru, traže prava!

Autor: N.K

Ukidanje mjere roditelj odgojitelj izazvalo je veliko nezadovoljstvo među obiteljima koje su koristile tu mjeru. Unatoč prosvjedima ispred poglavarstva i stana Tomislava Tomaševića, čini se kako je šira potpora javnosti protiv ukidanja te mjere, izostala.

Ipak, osim zagrebačke oporbe, čuju se i drugi glasovi koji se protive ukidanju te mjere. Među njima je i pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško koji je ocijenio da brojni problemi hrvatskog društva proizlaze iz nepoštovanja obitelji i “sebičnosti koja potječe još iz socijalizma”.

Kako stoji u priopćenju Zagrebačke nadbiskupije, Šaško je primio predstavnice korisnika mjere roditelj odgojitelj.

Vraćanje žena na tržište rada

U razgovoru s njima zaključeno je kako bi takvi potezi zagrebačkih vlasti bili “iznimno štetni i neshvatljivi, dokinula bi se stečena prava i stvorila pravna nesigurnost koja onemogućuje ozbiljno planiranje obitelji te ujedno jača ionako snažno nepovjerenje prema gradskim i državnim institucijama”.

Ocijenjeno je kako je vraćanja žena na tržište rada “političko zavaravanje u okolnostima u kojima se ne osiguravaju uvjeti za život i rast djece te se dokida važna demografska mjera i nanosi velika šteta svim ranjivim kategorijama djece”.

“Društvo se guši u sebičnosti”

Biskup je ustvrdio da si društvo neosjetljivo prema djeci oduzima budućnost i “guši se u sebičnosti iz koje proizlaze raznovrsni sukobi”. “Još iz doba socijalizma provlači se pogrešan način shvaćanja i govora u kojemu se za majku koja se brine za djecu kaže da ona nigdje ne radi, da nema posla”, ustvrdio je.

Smatraju kako je odluka o toj mjeri neprimjereno iz perspektive predbožićnog vremena.

“Dokidanje do sada stečenoga nanijelo bi nepravdu izravno uključenima, a u proturječju je i sa smislom predbožićnoga vremena, tim više što i Zagreb ističe svoju privrženost Adventu”, rečeno je na sastanku.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.