Foto: Tea Cimas/CROPIX

Bio je mozak svirepog ubojstva poduzetnika i ljubavnik njegove žene: Danas ga izručuju Hrvatskoj

Autor: Dnevno.hr

Marijo Pečaver (74) koji je 2013. osuđen u Rijeci zbog organiziranja ubojstva Ljube Novaka iz koristoljublja, uhićen je u Panami na aerodromu, a u petak, 8. rujna trebao bi biti izručen Hrvatskoj.

Naime, Ljubomir Novak (54) bio je bogati povratnik iz Švedske, rodom iz Krmpotskih Vodica kod Novog Vinodolskog, a kako se činilo, imao je sve. Iz Jugoslavije je otišao još 1959. godine, kao 18-godišnjak, a devedesetih se godina vratio u Hrvatsku sa 16 godina mlađom suprugom, plavušom Snježanom i djecom, ali kao iznimno imućan čovjek, piše Novi list.

No, Mario Pečaver, ljubavnik Ljubine supruge Snježane, u prosincu 1995. godine osmislio je plan ubojstva Ljubomira Novaka te ga usmrtio hicima iz sačmarice za vrijeme večernjeg trčanja na šetnici između Crikvenice i Selca. Uhićen je tek 31. svibnja ove godine na aerodromu u Panami, u zračnoj luci Tocumen, za vrijeme putovanja u tranzitu kroz tu zemlju, a Hrvatskoj bi trebao biti izručen danas, 8. rujna.

U Zagreb slijeće poslijepodne letom iz Amsterdama

“U kaznenom predmetu od 30. svibnja 2016. bilo je donijeto rješenje kojim se osuđenik Mario Pečaver upućuje na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 15 godina koja mu je izrečena presudom Županijskog suda u Rijeci koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 18. travnja 2016. zbog kaznenog djela poticanja na ubojstvo iz koristoljublja te je za istim izdana tjeralica budući je nepoznatog prebivališta i boravišta i proglašen krivim u odsutnosti. U odnosu na osuđenika bio je izdan EUN te raspisana međunarodna potraga.

Županijskom sudu u Rijeci 1. lipnja 2023. dostavljena je obavijest da je dana 31. svibnja 2023. uhićen Mario Pečaver (koji se koristi i imenom Slavijo Skočić) po panamskim policijskim službenicima te će biti zadržan najduže 24 sata od uhićenja u kojem vremenu je potrebno dostaviti zahtjev za privremenim uhićenjem i zahtjev za pružanjem međunarodne pravne pomoći nadležnim pravosudnim tijelima Paname diplomatskim putem s ciljem izručenja osobe u Republiku Hrvatsku”, priopćila je u lipnju glasnogovornica Županijskog suda u Rijeci, Sandra Juranović.

foto: tea cimas
-crn-/CROPIX

Potom je Ministarstvo pravosuđa i uprave RH, Uprava za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije dostavilo informaciju da je nadležnom tijelu Republike Paname dostavljen zahtjev za privremenim uhićenjem Marija Pečavera (alias Slavija Skočića), a u tijeku je provođenje radnji u svrhu podnošenja zahtjeva za pružanjem međunarodne pravne pomoći nadležnim pravosudnim tijelima Paname odnosno sastavljanja molbe za izručenje u roku od 60 dana od zaprimanja obavijesti o lišenju slobode imenovanog.

Nakon što je Pečaver uhićen, određen mu je istražni zatvor te se iščekuje termin održavanja ročišta na kojem će biti odlučeno o određivanju ekstradicijskog pritvora.
“Nakon što je odobreno izručenje osuđenika Marija Pečavera iz Republike Paname u Republiku Hrvatsku Pečevar će 8. rujna 2023. letom iz Amsterdama po službenicima Odjela SIRENE pri Službi za međunarodnu policijsku suradnju biti prepraćen u Zagreb (predviđeno vrijeme dolaska u 15.55), a potom će biti prepraćen u Zatvor u Rijeci prema sjedištu suca izvršenja koji je izdao nalog za raspisivanje tjeralice te nastavno po pravomoćnosti rješenja o upućivanju u Centar za dijagnostiku u Zagrebu”, stoji u priopćenju Županijskog suda u Rijeci, koje potpisuje glasnogovornica Sandra Juranović.

Mozak zločina

Međutim, s Mariom Pečaverom je 2013. na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno osuđena i njegova kći Ana Pečaver-Lešić.

Foto: Screenshot

No, tek sedam godina nakon svirepog zločina, 2002. godine, uz pomoć ubačenog “pouzdanika” policija je otkrila neke od počinitelja. Te 2013. godine žena ubijenog Novaka, Snježana, koja je dobila 15 godina zatvora, plaćeni ubojica Damir Perasz (20 godina zatvora) i pomagač Krešimir Luketić (15 godina zatvora), koji je Perasza “preporučio” kao osobu spremnu ubiti za novac, već su desetak godina bili u zatvoru.
Tek kasnije je otkriveno da pravda nije do kraja zadovoljena te da postoji i neotkriveni glavni mozak zločina, ljubavnik žrtvine supruge Snježane Novak – Mario Pečaver iz Selca – a da je u pripremanju zločina sudjelovala i njegova kći Ana.

Do tog se saznanja došlo tek posljednjeg dana prvog suđenja, kad je progovorio optuženi Krešimir Luketić kojega su u sve uvukli Pečaveri, odnosno njegova tadašnja djevojka Ana Pečaver na nagovor svog oca.

Zbog tih novih dokaza Vrhovni sud je dozvolio obnovu postupka za Pečavere, međutim, osumnjičeni su nestali. Potom su svi pokušaji za uhićenje i izručenje ovo dvoje optuženih propali pa im se sudilo u odsutnosti, ali je na kraju Mario Pečaver uhićen u Panami, dok je njegova kći još uvijek u bijegu.

Foto: Tea Cimas / CROPIX

Noćna zasjeda i bijeg

Lica i imena Marija i Ane Pečaver nalazila su se na stranicama Interpola s osobama za kojima se traga. Ana je otišla iz Hrvatske nedugo nakon što se odustalo od njenog optuživanja. Bilo je to prije no što su otkriveni novi dokazi koji su govorili da su i ona i otac duboko umiješani u ubojstvo zajedno s plaćenim ubojicom. Njezin otac je pobjegao kasnije, kada je postalo izvjesno da će biti dopušteno novo suđenje protiv njih dvoje.

Niz čudnih okolnosti obilježio je ovo ubojstvo bogatog povratnika, a kako su pokazali sudski procesi, Ljubomirova supruga Snježana, istodobno tadašnja ljubavnica Marija Pečavera, preko Luketića je pronašla plaćenog ubojicu, vojnika Perasza koji je postavio noćnu zasjedu na šetnici uz more.

Snježana je potom navela supruga na noćno trčanje, iako vremenski uvjeti i nisu bili najidealniji. Dok su zajedno trčali, Snježana je prošla dogovoreno mjesto zasjede te otrčala ispred supruga, a koji trenutak kasnije, ubojica Perasz je s leđa sačmaricom ustrijelio Ljubomira Novaka. Nakon toga njegovo su tijelo bacili niz stijene pored ceste.

Potom je Snježana odigrala ulogu zametanja tragova, pa je išavši ‘tražiti pomoć’ do najbližih kuća istražitelje navela na krivi trag, govoreći da je vidjela neki manji auto, “spačeka” ili “dianu”, kako ide u smjeru Selca.

Foto: Tea Cimas / CROPIX

Istovremeno, ubojica Perasz Volkswagen bubom bježi u drugom smjeru, prema Rijeci, no u Kostreni je doživio prometnu nesreću, ostavio automobil i pobjegao kroz šumu. U tadašnjoj istrazi, s nizom čudnih pogrešaka i krivih zaključaka, na to nitko ne obraća pažnju.

Iznenadni obrati

Godinama nakon i ubojica i pomagači ostaju godinama neotkriveni, a tek sedam godina nakon zločina, uz pomoć ubačenog doušnika, policija je uspjela otkriti da je supruga ubijenog, Snježana Novak, naručiteljica ubojstva.

Policija je čak uspjela snimiti ubojičino priznanje u kojem za suprugu žrtve kaže: “Kurva mi je platila ubojstvo!”, a potom slijede uhićenja i sumnjičenja Perasza, Snježane Novak, Luketića, Marija Pečavera i njegove kćeri Ane.

Međutim, na koncu istrage tužitelji odustaju od optužbi protiv Marija Pečavera i njegove kćeri Ane te on izlazi iz pritvora u kojem se dotad nalazio. Jedna od prekretnica u procesuiranju slučaja dogodila se posljednjeg dana prvog suđenja, kada je progovorio Krešimir Luketić i rekao da su ga u sve uvukli Pečaveri, odnosno njegova tadašnja djevojka Ana Pečaver, na nagovor oca Marija.

No, protiv njih su tužitelji odustali u prvoj istrazi i zapravo im se za umiješanost u zločin više nije moglo suditi, osim ako se ne pojave bitno novi dokazi. Na osnovi novih dokaza Vrhovni sud je dozvolio obnovu postupka koji je na kraju, 18 godina nakon groznog ubojstva, zaokružen nepravomoćnom presudom protiv oca i kćeri Pečaver.

Krajem travnja 2013. godine vijeće sutkinje Ike Šarić donijelo je presudu koja se temeljila na nekoliko glavnih dokaza. Prije svega, bilo je to priznanje već osuđenog Krešimira Luketića koji je na kraju prvog suđenja otkrio da mu je tadašnja djevojka Ana Pečaver nudila da za novac ubije Novaka. Kad je to odbio, tražila je da pronađe nekog tko bi za novac ubio.

Ubojstvo platili ušteđevinom ubijenog

On joj je spomenuo Damira Perasza, kojem je ona najprije dala novac za kupnju skraćene sačmarice. Poslije ubojstva preko Luketića mu šalje nagradu za obavljeni zločin, a novac su poslali njezin otac Mario Pečaver i njegova ljubavnica, Ljubomirova žena Snježana.

Zanimljivo je da su među novcem bile i švedske krune, očito žrtvin novac, pa ispada da su ubojstvo platili ušteđevinom koju je sam likvidirani zaradio u Švedskoj.

Krešimir Luketić je u svom priznanju ispričao i da je mjesto ubojstva kod osamljene zgrade na obalnoj cesti Crikvenica – Selce izabrao Mario Pečaver koji je Luketića tamo odveo i rekao da ubojici Peraszu pokaže to mjesto jer je najbolje za zločin, a poslije i za bijeg prema magistrali sporednom cestom.

Točno na tom je mjestu Novak i ubijen, a sumnja se da je u zasjedi s ubojicom bio i Pečaver. Tu sumnju potkrijepio je otisak cipele broj 46, kakav je imao Pečaver.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.