Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX

BILJANA BORZAN: ‘Evo kako su veliki proizvođači prestali varati ljude!’ Sada su proizvodi za zapadnu i istočnu Europu isti!

Autor: Dnevno

Osječka liječnica, istaknuta i popularna SDP-ovka Biljana Borzan, prošlog ljeta je po treći put izabrana u Europski parlament, dobivši ovog puta najveći broj preferencijalnih glasova na SDP-ovoj listi. Prije nekog vremena izabrana je i za potpredsjednicu grupe socijalista i demokrata u EP-u. O tim, a i drugim temama govori u intervjuu za Novi list.

Izabrani ste za potpredsjednicu grupe socijaldemokrata u Europskom parlamentu, što je veliko osobno priznanje. Kakvu odgovornost i djelokrug poslova podrazumijeva ta vaša funkcija unutar grupe i EP-a?

Drago mi je što su kolege prepoznale moj rad u prošlom mandatu i što su me izabrali za ovu funkciju. To je velika stvar za SDP, a i za Hrvatsku, jer povećava naš utjecaj u grupaciji koja ima 154 zastupnika u Europskom parlamentu. Moj moto oduvijek je bio »Moj posao je da EU radi za ljude«, a moj potpredsjednički resor se zove Nova ekonomija koja radi za ljude. On obuhvaća tri odbora: Odbor u kojem sam radila još od prošlog mandata – za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača, zatim Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku te Odbor za međunarodnu trgovinu. To je iznimno zahtjevno područje, ali me veseli što ću kao socijaldemokratkinja imati velik utjecaj na politike koje će društvo činiti pravednijim. Želim, kao i dosad, raditi na konkretnim rješenjima koja će povećati kvalitetu života građana Hrvatske i cijelog EU-a.

Bit ćete izvjestiteljica grupe socijaldemokrata za održivu proizvodnju i potrošnju, odnosno kako osigurati dulju trajnost uređaja i zabranom tzv. ugrađenih kvarova koji uzrokuju prestanak rada uređaja odmah nakon isteka jamstva. Kakve su realne šanse da uređaji koje kupujemo budu kvalitetniji i dugotrajniji?

To je inicijativa koju sam započela još u prošlom mandatu i to nakon pritužbi građana da im kućanski aparati »crknu« odmah nakon isteka jamstva. S obzirom na napredak tehnologije, teško je objasniti zašto perilice rublja koje su kupili naši roditelji još uvijek rade, a one koje danas kupimo se kvare u prvih nekoliko godina upotrebe. Isto tako, cijene rezervnih dijelova čine popravak neisplativim. Povjerenik za potrošače Didier Reynders je u saslušanju pred Parlamentom obećao novi zakon i vjerujem da će u okviru novih »zelenih« inicijativa i ova zaživjeti. Na taj način bismo građanima uštedjeli novce, zaštitili okoliš i stvorili nova radna mjesta popravljajući, a ne bacajući uređaje.

Postoje li i dalje razlike u kvaliteti istovrsnih i istoimenih proizvoda koji dolaze na naše i istočnoeuropska tržišta, u odnosu na tržišta zapadnih zemalja?

Sve manje i manje. Čim smo krenuli u izmjene zakona, neki proizvođači poput HIPP-a, Ferrera i Bahlsena su izjednačili recepturu. U nekim državama članicama EU-a se ne čeka na stupanje na snagu europskog zakona, već se krenulo u usvajanje svojih nacionalnih mjera. Kada smo krenuli u ovu bitku, proizvođačima se činilo nevjerojatno da ćemo uspjeti i nitko ništa nije poduzimao, ali su ubrzo shvatili da nemaju izbora i nikome se više neće isplatiti varati građane zbog čestih kontrola i velikih kazni koje smo propisali.

Prije odluke Europske komisije o tome da Hrvatska ispunjava kriterije za ulazak u schengensku zonu, svi su hrvatski eurozastupnici zajedno uputili pismo EK-u da donese takvu odluku. I ranije su hrvatski europarlamentarci ponekad jedinstveno reagirali. U kojim slučajevima tako reagirate i kako se o tome dogovarate?

Ukoliko se radi o pitanjima hrvatskog nacionalnog interesa, tu nema puno rasprave. Svaki put se neovisno o političkim opcijama brzo dogovorimo oko zajedničke akcije, i svatko od nas unutar svoje političke grupe lobira kako bi skupili većinu. U prošlom mandatu sam tako s bivšom zastupnicom Marijanom Petir zaštitila hrvatski interes vezano za naše šume, premda se ideološki jako razlikujemo u stavovima.

Što očekujete od nove Europske komisije? Ima li pomalo ad hoc nominirana predsjednica Ursula von der Leyen dovoljno snage i sposobnosti da s novoizabranim timom zemlje EU-a vodi k miru, napretku, demokraciji i ekonomskom te socijalnom probitku?

Veliki izazovi su pred nama, građani koji su u velikom broju glasali na europskim izborima očekuju da EU radi za njih, štiti njihova prava, zdravlje, sigurnost, okoliš i budućnost. Von der Leyen i njezini povjerenici su izložili ambiciozne programe i ciljeve, među koje smo uspjeli nametnuti i prioritete socijalista i demokrata. To je bio uvjet za našu podršku i pomno ćemo pratiti što se i kako radi u sljedećih pet godina.

Sljedećeg vikenda su kod nas predsjednički izbori. Kako ocjenjujete šanse glavnih kandidata?

Uvjerena sam da je ljudima dosta sramoćenja i banalizacije funkcije predsjednika države od strane Kolinde Grabar-Kitarović i da će odabrati normalnu Hrvatsku i Zorana Milanovića.

Cijeli intervju pročitajte u Novom listu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.