fbpx
Foto: CROPIX/Armijainform

BILI SU KLJUČNI U BITCI KOJA JE PREOKRENULA DOMOVINSKI RAT! ‘Ti su topovi bili kod nas’: Branitelj otkrio fascinantan ratni put oružja koje smo donirali Ukrajini

Autor: L.B.

Nakon vijesti koju je objavila informativna agencija ukrajinskog ministarstva obrane, Armijainform, da se na prvoj crti u Donjeckoj oblasti koriste topovi M46 130 mm koje je Hrvatska donirala Ukrajini, na Twitter profilu Ukraine Weapons Tracker, koji prati oružje u ratu u Ukrajini, objavljene su i fotografije topova koji se navodno već nalaze i koriste u Donjecku.

Kako su objavili, položaji topničke jedinice, jedne od mehaniziranih brigada u Donjeckoj oblasti, nalaze se na udaljenosti od 8-10 kilometara od neprijatelja i topom M-45 navodno su gađali ruske mete.

No, ono što je zanimljivo, kako je za Morski.hr posvjedočio hrvatski novinar Zadarskog tjednika Siniša Klarica, koji je i sam sudjelovao u Domovinskom ratu i to u 112. brigadi ZNG-a 159. brigadi Hrvatske vojske, riječ je o topovima koji su navodno obranili Šibenik i bili ključni u akciji Maslenica.


‘Bili su odmah pored groblja u Sukošanu’

“Nedavno isporučene hrvatske M-46 130 mm topove ukrajinska vojska već koristi na prvim crtama u Donjeckoj oblasti. Zajedno s M-46 topovima, ukrajinska vojska dobila je i značajnu količinu streljiva. Na ovim slikama možemo vidjeti hrvatske OF-482M HE projektile”, navodi se na Twitter profilu.

Na jednoj od fotografija navodno snimljenih na prvoj crti u Donjecku, vide se kutije s natpisom “Metak s trenutno fugasnim proj”.

“Ti su topovi bili i kod nas u Zadru. Točnije u Sukošanu. Ja sam ih vidio kad sam u 159. brigadi išao na intervenciju u Debeljak. Bili su odmah pored groblja u Sukošanu. U to vrijeme smo topove dobro maskirali, pa nisam siguran i koliko ih je tamo bilo”, ispričao je Klarica.
‘Ti su topovi pomogli izvlačenju Otočkog bataljuna iz poluokruženja’

On dodaje kako su upravo to topovi koji su obranili Šibenik.

“Oni su, a ne topovi sa Žirja, pucali po šibenskom mostu. Pucali su iz okolice Rogoznice. Ako pogledaš Žirje i vidiš topove na njemu, znaš da ne mogu dobaciti do mosta. Na Žirju su ti bili topovi, ratna reparacija Italije s bojnog broda Vittorio Veneto, tako da su upravo ovi M-46 bili ključni za obranu u to vrijeme”, ističe.

Napominje kako su upravo ta četiri topa od 130 mm, koji su pucali na Šibenski most, kasnije došla do Sukošana.
“U Maslenici je njima zapovijedao Bruno Milin, vijećnik u Gradskom vijeću Zadra. U Maslenici su bili stacionirani u Slivnici. Ti su topovi pomogli izvlačenju Otočkog bataljuna iz poluokruženja u Pridragi”, kazuje Klarica.

Zanimljiv ratni put topova

Dodao je da se za Milina, s kojim je imao intervju na tu temu, jedan od najtežih trenutaka dogodio kada je usred protunapada četničkih snaga, dobio zapovijed da djeluje po hrvatskim snagama koje su bile pregažene.

“U jednom trenutku dobio je zapovijed od Milana Mihića da djeluje po ciljevima u zaseoku Pridrage Denonama. Vidjevši na karti koordinate, Milin je odmah shvatio da se radi o položajima Otočkog bataljuna. Tražio je potvrdu od nadređenih jer nije mogao vjerovati, ali mu je zapovjednik jednostavno, bez obrazloženja, rekao da nastavi paljbu. Kasnije se ustvrdilo da je ta topnička potpora spasila Otočki bataljun od potpunog razbijanja i uništenja, jer su položaje u Denonama već zauzeli četnici”, pojasnio je Klarica te zaključio:

“Ukupno je na popisu bilo 83 topa, a u aktivnom sastavu je 36 topova. Čak njih 47 su proglašeni viškom. Topove su proizvodili SSSR i Rumunjska, a znamo da je veliki dio namjenske proizvodnje bio baš u Ukrajini”, zaključuje Klarica.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.