Foto: Guliver Image, Michael Gottschalk

Bijesni Lavrov prijeti novoj žrtvi: ‘Suđeno je da bude sljedeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije’

Autor: Dnevno.hr

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer je tijekom ministarske konferencije koju je održala Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) zaprijetio Moldaviji i rekao da se “dovode u opasnost u želji da se pridruži Europskoj uniji”.

Podsjetimo, ovoj bivšoj sovjetskoj republici u lipnju je prošle godine dodijeljen status kandidata, a članice EU su Moldaviji ponudile nepokolebljivu potporu. Potpora je ponovno potvrđena u ožujku ove godine, a EU i članice obećale su da će nastaviti pružati sigurnosnu i gospodarsku potporu Moldaviji na putu prema pristupanju.

Foto: Guliver/AP Photo/Raad Adayleh

Poslali oštru i jasnu poruku

Lavrov nije zadovoljan. “Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano riješiti situaciju u Moldaviji prije 20 godina, jedan je od osujećenih pokušaja rješavanja akutnih problema našeg kontinenta na temelju načela OESS-a. U to su vrijeme NATO i EU torpedirali dokument… Zapravo, Moldaviji je suđeno da bude sljedeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije koji je pokrenuo Zapad”, poručio je ruski ministar.

Inače, spomenuti memorandum datira iz 2003. godine, a njime se pokušalo riješiti odnose između Moldavije i Transnistrije, separatističke regije koja se odvojila od Moldavije 1990. godine. Predložila ga je upravo Rusija, no Vladimir Voronin, tadašnji predsjednik Moldavije, na koncu ga je odbio.

Na Lavrovove prijetnje reagiralo je Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije, rekavši da je Moldavija “osjetila cijeli arsenal pokušaja destabilizacije koje je Rusija pokrenula protiv nas”. Rusku agresiju na Ukrajinu nazvali su brutalnom i odbacili njegove tvrdnje.

Putin nešto petlja u blizini Hrvatske: Ovo pokušavaju zamagliti u vezi Ukrajine
“Izjave Rusije, bilo današnje ili ranije, dio su niza neprijateljskih akcija koje Ruska Federacija pokušava provesti prema našoj zemlji u proteklih 30 godina. Srećom, sve ovo vrijeme partnerske države na Zapadu bile su uz nas i pomagale nam da uspješno prevladamo te prijetnje”, stoji u priopćenju.

“Uzimajući u obzir da je ministar Lavrov ipak stigao na sastanak OESS-a, nadamo se da će našu poruku – jasnu i oštru – razumjeti i on: Republika Moldavija ide, nepovratno, europskim putem”, zaključuju.
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.