ilustrativna fotografija

BIJEDA MIROVINSKOG SUSTAVA: Je li nam isplativije otići u prijevremenu mirovinu? Iz drugog stupa uzeli 40.000 kuna

Autor: Dnevno

Do kraja listopada ove godine, ukupno je 1166 osoba koje su otišle u mirovinu kao osiguranici drugog stupa, izvještava Večernji list.

Većina osiguranika drugog stupa ulazak u treću životnu dob popratila je povlačenjem dijela svoje mirovinske štednje iz drugog stupa, dok je određeni broj mladih umirovljenika, započeo život u mirovini s prosječnih 2587 kuna mirovine. Početkom prosinca ukupno je 944 korisnika dvostupnih mirovina jednokratno povuklo 37,2 milijuna kuna mirovinske štednje, što je u prosjeku 40.000 kuna po osobi. Na jednokratnu isplatu mirovinske štednje odlučilo se 80 posto novih umirovljenika, osiguranika drugog stupa.

Povlačenje mirovinske štednje iz II. stupa
Jednokratno povlačenje mirovinske štednje iz drugog stupa uvedeno je početkom ove godine kao sastavni dio mirovinske reforme. U odnosu na početna rješenja, preživjele su jedino dvije nove odredbe koje su se odnosile na drugi stup. Prva, prema kojoj će se pravo na 27 posto dodatka priznavati i osiguranicima drugog stupa, te druga, o jednokratnoj isplati 15 posto štednje. Osiguranici drugog mirovinskog stupa mogu odmah dobiti 15 posto svoje mirovinske štednje, pokaže li se da će im osnovna mirovina iz prvog stupa biti 15% veća od najniže mirovine iz prvog stupa.

Prema neslužbenim informacijama Večernjeg lista, tijekom 2019. u mirovinu je otišlo više od 2000 osiguranika drugog stupa, (većinom žena), ali svaki drugi osiguranik (ukupno 54 posto) morao se vratiti u prvi stup, jer bi im bila ispod zajamčene osnovne mirovine, odnosno 68 kuna po godini staža. Primjerice, radniku s 35 godina staža država jamči 2380 kuna mirovine, neovisno o o uplatama doprinosa.

Štednja u drugom stupu isplativija je plaćenim radnicima. HZMO navodi da korisnici dvostupnih starosnih mirovina u prosjeku dobivaju oko 5000 kuna prosječne mirovine iz prvog stupa, a korisnici prijevremenih starosnih mirovina oko 3800 kuna. Regulator fondovske industrije Hanfa, ističe, da je od ove godine liberaliziran i način isplate mirovine iz trećeg mirovinskog stupa, odnosno dobrovoljnih mirovinskih fondova, koji raspolažu s približno 5 milijardi kuna. Kada navrši 55 godina života, za stare osiguranike 50 godina, član može zatražiti jednokratnu isplatu 30 posto svoje štednje iz trećeg stupa.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.