Foto: Profimedia

Bidenu je dosta rasizma koji truje Ameriku već dugo vremena! Poduzeti će ključne korake, a evo i koje

Autor: Maja Štefanac

Joe Bidenu, američkom predsjedniku dosta je rasne napetosti koja je tinjala za vrijeme mandata Donalda Trumpa. 

Želi da se zacijeli američka rasna podjela poduzimanjem koraka i suprotstavljanjem rasizmu i nejednakosti za koje je rekao da su predugo mučili Sjedinjene Države. Biden jednako tako kaže kako su upravo opsadu Kapitola, koju su Trumpove pristaše izvršili 6. siječnja, iznijeli “lupeži, pobunjenici, politički ekstremisti i bijeli suprenacisti”. Ali je rekao kako vjeruje da velika većina Amerikanaca vjeruje u jednakost, prenosi Reuters.

“Nikada nismo u potpunosti opravdali temeljna načela ove nacije da su svi ljudi stvoreni jednaki i imaju pravo da ih se jednako tretira tijekom života”, rekao je predsjednik u izjavi u Bijeloj kući, te je dodao kako je sada vrijeme za djelovanje “ne samo zato što je to ispravno”, već će ako to učine “svima biti bolje”.

Akcija na četiri fronta

Biden poduzima akciju na četiri fronta – ograničavanjem američkoj vladi korištenja privatnih zatvora, jačanjem antidiskriminacijske regulative na području stanovanja, naglašavanjem predanosti plemenskog suvereniteta Indijanaca i osuđivanjem diskriminacije protiv Amerikanaca porijeklom iz Azije i s pacifičkih otoka za koju je kazao da je porasla tijekom pandemije.

Sjedinjene Države, koje još uvijek osjećajući nasljeđe ropstva ukinutog sredinom 19. stoljeća, prošle su godine potresli prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti u mnogim gradovima kao odgovor na brojne incidente uključujući i smrt Georgea Floyda u Minneapolisu u svibnju 2020. Prošli tjedan kada je Biden preuzeo dužnost, potpisao je izvršnu naredbu kojom se uspostavlja vladina inicijativa za rješavanje rasne nepravde i sistemskog rasizma u saveznim politikama, zakonima i programima.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.