AP Photo/Alex Brandon, File/Guliver

Bidenov šamar Kinezima, stigao mu brutalan odgovor: ‘Prestanite s time’

Autor: Geopolitika.news

Nedavna hodočašća američkih dužnosnika, poznatih bivših političara i čelnih osoba američkog krupnog biznisa Kini očito nisu dala rezultata.

Podsjetimo: s ciljem pokušaja djelomične normalizacije krajnje poremećenih američko-kineskih odnosa tijekom Bidenove administracije i očuvanja gospodarske suradnje u onim sferama za koje su Sjedinjene Države zainteresirane, Peking su, nedavno, u vrlo kratkom roku odvojeno posjetili čelnik CIA-e William Burns, čelnik Tesle Elon Musk, čelnik Apple-a i predsjednici pojedinih najvećih američkih banaka, državni tajnik Antony Blinken, ministrica financija Yanet Jellen – i kao „šlag na torti“ – 100-godišnji Henry Kissinger, tvorac uspostave američko-kineskih odnosa s početka 70-ih godina prošlog stoljeće i osoba najzaslužnija za neviđenu gospodarsku suradnju između dviju mega-država i, zapravo, izrastanje Kine iz nerazvijene regionalne države u, uz Ameriku najmoćniju ekonomsku silu svijeta.

A da su ovi posjeti očito bili uzaludni svjedoči i slijedeća vijest koju je objavio američki medij ABC News, pozivajući se na visoke dužnosnike Bidenove administracije, piše portal Geopolitika.news.


Ograničenja su uska i ciljana

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u srijedu izvršnu uredbu kojom će se ograničiti američka ulaganja u određene visokotehnološke sektore u Kini, uključujući umjetnu inteligenciju, poluvodiče i kvantno računalstvo, navodeći zabrinutost zbog nacionalne sigurnosti. Dužnosnici su rekli da su “uska i ciljana” ograničenja nužna za zaštitu američke nacionalne sigurnosti, blokiranje Kine da koristi osjetljive tehnologije za jačanje svoje vojske, razvoj oružja i jačanje svojih obavještajnih i nadzornih sposobnosti.

Ovaj potez, koji će vjerojatno izazvati otpor Pekinga, označava veliki korak Bidenove administracije u ograničavanju protoka tehnologije u Kinu – navodi ABC News. Administracija — kao i zakonodavci iz obje stranke — izrazili su zabrinutost da bi Kina mogla uporabiti američku stručnost za modernizaciju svoje vojske i naoružanja.

Državni tajnik Antony Blinken – Foto: Guliver Image

Međutim, navodi se dalje u tekstu, ova odluka dolazi i u trenutku kada je Bijela kuća nastojala poboljšati odnose i povećati komunikaciju s Kinom, uključujući nedavne posjete visokog profila ministrice financija Janet Yellen i državnog tajnika Antonyja Blinkena. “Ovo je akcija nacionalne sigurnosti, a ne gospodarske”, rekao je dužnosnik novinarima u srijedu. “Prepoznajemo važnu ulogu koju prekogranični investicijski tokovi igraju u gospodarskoj vitalnosti SAD-a, a ova izvršna uredba usmjerena je na usku zaštitu naših nacionalnih sigurnosnih interesa uz zadržavanje dugotrajne predanosti otvorenom ulaganju.”

Kao dio Bidenove naredbe, Ministarstvo financija planira potpuno zabraniti privatnim kapitalnim tvrtkama, fondovima rizičnog kapitala i drugim subjektima sa sjedištem u SAD-u da vrše određena ulaganja, dok će od ulagača zahtijevati da ga unaprijed obavijeste o drugim transakcijama. Američko ministarstvo financija uskoro će početi proces donošenja pravila kako bi se bolje definirao opseg ograničenja. Taj će proces uključivati ​​razdoblje u kojem će javnost, uključujući zakonodavce i pogođene industrije, moći komentirati donesene prijedloge.

Ne očekuje se da će pravilo stupiti na snagu do sljedeće godine, kazao je dužnosnik.

Kina izrazila razočaranje Bidenovom odlukom

Odgovor Kine nije trebalo dugo čekati. “Kineska strana inzistira da Sjedinjene Države …prestanu politizirati trgovinska, gospodarska i znanstvena i tehnička pitanja, prestanu ih koristiti kao instrument utjecaja ili oružje. Washington mora odmah odustati od ove odluke, ukinuti ograničenja ulaganja u našu zemlju,” – navodi se u današnjem priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova, kao odgovor na odluku Washingtona da ograniči ulaganja u kineski visokotehnološki sektor.
Kinesko ministarstvo je to nazvalo “izravnom ekonomskom prijetnjom i ugnjetavanjem u području znanosti i tehnologije”.

Foto: Guliver image

“Takva politika Bijele kuće suprotna je procesu globalizacije i usmjerena je na desinificiranje. Kina će pozorno pratiti stanje i odlučno štititi svoje interese.” – rečeno je u kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

Izjavu na ovu temu za rusku agenciju TASS danas je dao i glasnogovornik kineskog veleposlanstva u SAD-u Liu Pengyu. On je odluku Bidenove administracije označio razočaravajućom. “Međutim, Peking će štititi svoja prava i interese.” – izjavio je kineski diplomat.
“Ekonomski i trgovinski odnosi između Kine i Sjedinjenih Država sami po sebi su obostrano korisni. Bilateralna ulaganja su važno područje bilateralne trgovine. Više od 70.000 američkih tvrtki sada posluje u Kini. Obujam bilateralnih ulaganja premašio je 240 milijardi dolara. Najnovija ograničenja ulaganja ozbiljno će naštetiti interesima kineskih i američkih tvrtki i investitora, omesti normalnu poslovnu suradnju između dviju zemalja i smanjiti povjerenje međunarodne zajednice u poslovno okruženje u Sjedinjenim Državama.“ – kazao je Liu Pengyu.

Zastrašujuća poruka Nijemca poljskoj vlasti: ‘Oni su naš neprijatelj’

“Američka strana više je puta izjavila kako nije raspoložena za odvajanje od Kine, međutim, ono što je zapravo više puta učinila jest odvajanje i prekid opskrbnih lanaca s Kinom. Stalno je povećava pritisak i ograničenja na Kinu. Pozivamo američku stranu da održi svoju riječ i ispuni obećanje predsjednika Bidena da neće tražiti (ekonomsko) odvajanje od Kine, zaustaviti kineski gospodarski razvoj ili obuzdati Kinu.

Ovo je ključno za postavljanje čvrstih temelja za kinesko-američku gospodarsku i trgovinsku suradnju. Kina će pažljivo pratiti situaciju i čvrsto štititi svoja prava i interese.” dodao je Liu Pengyu.

Autor:Geopolitika.news
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.