fbpx

BIDEN TOTALNO ISPLJUVAO TUĐMANA: Nije bio ništa bolji od Miloševića u Srbiji! Objasnio zašto je bio toliko loš!

Autor: N.K

Joe Biden novi je Američki predsjednik i dok je s jedne strane  osudio agresorsku srbijansku politiku iz 90-ih isto tako je i Franju Tuđmana svojevremeno nazivao “antidemokratskim vođom”, faktorom nestabilnosti na Balkanu, “gramzivim moćnikom” i nizom drugih epiteta koji bi mogli zasmetati onima koji ne dopuštaju kritiku Franje Tuđmana.

Dijelove transkripata rasprava u američkom senatu donosi tjednik Novosti.

Biden je u Senatu pokazao vrlo jasan stav o srpskoj odgovornosti za krvave sukobe nakon raspada Jugoslavije. Bio je među prvima koji je prozvao Miloševića za agresiju u Hrvatskoj, ali za njega ni Tuđman nije bio pozitivna ličnost.


U govoru u rujnu 2000. godine Biden je kazao da je Tuđman satkan od istog materijala kao Milošević. “On je agresivni, antidemokratski vođa. Jedini razlog zašto sam zagovarao pomoć u obnovi njegove vojske bio je taj što, za razliku od Srbije, Hrvatska nije predstavljala veliku prijetnju regiji”, rekao je Biden.

Biden je 1997. godine čak uputio zahtjev za obustavu pozajmice Svjetske banke Hrvatskoj, a u obrazloženju je tvrdio kako Hrvatska treba procesuirati svoje ratne zločince, a bio je i stava da su Hrvatska i Srbija odgovorne za stravične ratove u BiH te da je jedan uz uzroka slabo prikrivena želja Miloševića i Tuđmana da podijele BiH”. Tom prilikom je Biden i nazvao Tuđmana “gramzivim moćnikom“.

Tuđmanu je zamjerao i manjak volje da procesuira i izruči ljude koji su bili osumnjičeni za ratne zločine. Biden je to smatrao uvredom Sjedinjenim Državama. “Svjesno je tetošio ratne zločince”.

Spočitavao je Tuđmanu i onemogućavanje povratka srpskog stanovništva, a Hrvatsku stranu je optužio i za nasilje nad muslimanima u Mostaru. Biden je mislio kako Milošević i Tuđman samo čekaju trenutak kako bi raskupusali Daytonski sporazum i prema planu rascijepali Bosnu na tri dijela.

U srpnju 1999. godine Biden je za vrijeme rasprave na temu Izgledi demokracije u Jugoslaviji kazao: “Razlika između Hrvatske i Tuđmana, koji bi itekako mogao biti optužen za ratne zločine, i Srbije i Miloševića jest u tome da u slučaju Hrvatske imamo ozbiljna sredstva za utjecaj. Hrvatska želi postati članica NATO-a, dijelom EU i Zapada. Milošević ne želi Srbiju na Zapadu.”

 
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.