fbpx
Foto: Wotchit/Michael Reynolds

BIDEN POTPISAO ZAKON O OBRANI: Vrijedi 770 milijardi dolara, trošit će se na pomoć Ukrajini, a spominju se Rusija i Kina

Autor: Dnevno.hr

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je Zakon o nacionalnoj obrani (NDAA) za fiskalnu 2022. godinu kojim se odobrava 770 milijardi dolara za obranu, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak.

Senat i Zastupnički dom u prosincu su velikom većinom izglasali zakon o obrani uz snažnu potporu i demokrata i republikanaca za godišnji zakon kojim se utvrđuje politika Ministarstva obrane.

NDAA-u pomno prati znatan dio industrije i drugi koji imaju s njime povezane interese jer je jedan od rijetkih velikih pravnih akta koji postaju zakon svake godine i obuhvaća široki raspon pitanja. NDAA postaje zakon svake godine već šest desetljeća.


S odobrenjem otprilike pet posto veće vojne potrošnje nego prošle godine, fiskalni NDAA za 2022. predstavlja kompromis intenzivnih pregovora demokrata i republikanaca u oba doma nakon što su isti zaustavljeni sporovima glede politike prema Kini i Rusiji.

Povećanja plaća vojnicima, strategije za suočavanje s prijetnjama Rusije i Kine

To uključujuće povećanje plaća vojnicima od 2,7 posto, veću nabavu zrakoplova i brodova, kao i strategije za suočavanje s geopolitičkim prijetnjama, posebno Rusije i Kine.

NDAA uključuje 300 milijuna dolara za Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini koja pruža potporu ukrajinskim oružanim snagama, četiri milijarde dolara za Europsku obrambenu inicijativu i 150 milijuna dolara za baltičku sigurnosnu suradnju.

Zakonom je obuhvaćeno još 7,1 milijardi dolara za Inicijativu za odvraćanje na Pacifiku, izjava o potpori Kongresa za obranu Tajvana, kao i zabrana Ministarstvu obrane da nabavlja proizvode iz kineske regije Xinjiang proizvedene prisilnim radom. Formira se i Komisija sa 16 članova za analizu rata u Afganistanu. Biden je u kolovozu okončao najdulji američki rat.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.