Foto: Guliver/AP Photo/Abed Khaled

‘Bez toga ne bi bilo Oluje’: Otkriveno zašto je Hrvatska stala kontra svijeta

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Savjetnik premijera i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić komentirao je odluku Hrvatske da glasa protiv UN-ove deklaracije o primirju u Gazi.

Granić smatra kako je odluka snažan državnički potez.


‘Mi smo uz SAD, bez toga ne bi bilo Oluje’

“Svrstali smo se uz Izrael, uz židovski narod, a protiv terorističke organizacija Hamas. Nitko nije protiv mira, svi moraju poštivati humanitarno pravo, ali ovdje je jedna suverena zemlja koja je žrtva terorističkog napada. Mi smo se svrstavali uz našeg saveznika SAD koji je omogućio završetak rata u BiH, a bez toga ne bi bilo ni Oluje”, rekao je Granić i dao dva primjera.

“Čvrsto smo se 90-ih zalagali za dolazak mirovnih snaga u Hrvatsku jer je to bio jedini način da dobijemo međunarodno priznanje i da zaustavimo rat. Kada smo se nakon neuspjeha pregovora s lokalnim Srbima odlučili za Oluju, već prvog dana je pri UN-u krenula rezolucija o prekidu sukoba. Mi smo svojom diplomacijom uspjeli spriječiti jednu takvu rezoluciju”, dodao je gostujući na N1.

‘Tražili su da Hrvatska zaustavi operacije odmah’

“Od mene su tražili da Hrvatska zaustavi sve operacije odmah. Moj odgovor je bio da to ne možemo prihvatiti i da ćemo sve velike operacije završiti u roku 2-3 dana. Zato se Hrvatska ovdje ponašala principijelno i saveznički”, smatra Granić.

Smatra da je nakon Drugog svjetskog rata ovaj teroristički napad najveće stradanje židovskog naroda. Rekao je i da je Izrael ugrožen jer ih želi uništiti Hamas, Hezbollah i Islamski džihad, koje podržava Iran.

“Važno je sada biti na pravoj strani povijesti”, smatra Granić.

Milanović u nevjerici zbog poteza Vlade: ‘Kompromitirana je nacionalna sigurnost Hrvatske’
Granić: Izrael nema opcija nego boriti se

Je li premijer Plenković trebao konzultirati predsjednika Milanovića, po Ustavu sukreatora vanjske politike.

“Po Ustavu da, ali da znamo kakva je kohabitacija i da u ovim trenutcima nema gubljenja vremena”.

Napominje da su i čelnici SAD-a preporučili suzdržanost u početku kopnenih operacija da se sve više civila prebaci na jug. “No Hamas je teroristička organizacija koja želi uništiti Izrael i Izrael tu nema nikakve opcije nego boriti se”, zaključio je.

Podsjetimo, Hrvatska je glasala protiv rezolucije UN-a kojom se traži trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi. U dokumentu se imenom ne spominje Hamas, protiv rezolucije glasalo je 14 zemalja, među njima i Hrvatska.
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.