fbpx
FOTO: Youtube screenshot/ Computer History museum

BEZ NJEGA SVIJET NE BI BIO ISTI! Njegovu inovaciju koriste gotovo svi: ‘Sigurno je lijepo bilo biti na pravom mjestu u pravo vrijeme’

Autor: Dnevno.hr

Suosnivač svjetskog giganta Intela Gordon Moore, popularni pionir u industriji poluvodiča čiji je “Mooreov zakon” desetljećima predviđao stalan porast računalne snage, preminuo je u petak u dobi od 94 godine.

Intelova i Mooreova obiteljska filantropska zaklada objavila je da je Moore umro okružen obitelji u svom domu na Havajima.

Inače, Moore je 1968. bio jedan od trojice inženjera koji su osnovali Intel, proizvođača procesora koji se nalaze u 70 posto svjetskih osobnih računala.


Ima svoj zakon

U članku kojeg je objavio 1965., Moore je primijetio da se, zahvaljujući poboljšanjima u tehnologiji, broj tranzistora na mikročipovima otprilike udvostručio svake godine otkako su integrirani krugovi izumljeni nekoliko godina prije.

Njegovo predviđanje da će se trend nastaviti postalo je poznato kao “Mooreov zakon”. Kasnije je zakon revidiran pa je precizirano da se udvostručenje broja tranzistora događa svake dvije, a ne svake godine.

Mooreov zakon je pomogao potaknuti Intel i konkurentske proizvođače čipova da agresivno usmjere svoje istraživačke i razvojne resurse kako bi osigurali da se to pravilo obistini.

“Integrirani sklopovi dovest će do takvih čuda kao što su kućna računala – ili barem terminali povezani sa središnjim računalom – automatske kontrole za automobile i osobna prijenosna komunikacijska oprema”, napisao je Moore u svom radu, dva desetljeća prije PC revolucije i više od 40 godina prije nego što je Apple lansirao iPhone.

Nakon Mooreova članka, čipovi su eksponencijalnom brzinom postajali učinkovitiji i jeftiniji, pomažući u pokretanju velikog dijela svjetskog tehnološkog napretka tijekom pola stoljeća i omogućujući pojavu ne samo osobnih računala, već i interneta i divova iz Silicijske doline poput Applea, Facebooka i Googlea.

“Sigurno je lijepo bilo biti na pravom mjestu u pravo vrijeme”, rekao je Moore u intervjuu 2005. godine.
“Imao sam priliku gledati razvoj od vremena kad nismo mogli napraviti niti jedan silikonski tranzistor, do vremena kada smo ih stavili 1.7 milijardi na jedan čip! Bila je to fenomenalna vožnja”, rekao je svojevremeno ovaj inženjer koji je zasigurno ostavio dubok trag u povijesti.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.