fbpx
Foto: Guliver Images

‘BESPOSLEN POP I JARIĆE KRSTI’ Vučić nije sretan, upire prstom u Europu: ‘Hvala na brizi, nismo zainteresirani’

Autor: Dnevno.hr

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da su mediji pogrešno prenijeli da je EU parlament usvojio rezoluciju zbog koje se Srbija mora uskladiti s vanjskom politikom Unije po pitanju rata u Ukrajini ili će joj biti uskraćeni pristupni fondovi.

Podsjećamo, EU parlament je jučer usvojio rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom trebaju napredovati samo ako Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi značajan napredak u reformama.

K tome, europski parlamentarci su podržali i da fondovi EU-a za Srbiju mogu biti korišteni pod istim uvjetima.


‘Nije rezolucija, nego preporuke’

Vučić je rekao da europski dužnosnici nisu donijeli rezoluciju već preporuke. Vučić je osudio medije koji su prenijeli da se među tim preporukama nalazi i ona prema kojoj se od Srbije i Kosova zahtijeva međusobno priznanje.

“Ako je zahtjev 79 posto dužnosnika EU parlamenta taj da priznamo neovisnost Kosova, i da je to najvažnija preporuka, to samo potvrđuje moje riječi da ako uvedemo sankcije Rusiji, sutra bi nas potapšali po ramenu, a već prekosutra pojavila bi se nova rezolucija o potrebi priznavanja Kosova”, kazao je predsjednik Srbije.

‘Besposlen pop i jariće krsti’

Vučić je izjavio da je sinoć 20 minuta prije ponoći razgovarao s Bruxellesom te da je reagirao na svako slovo.

“Nisam se posebno uznemirio zbog njihovih preporuka, besposlen pop i jariće krsti kako se kaže u narodu. Hvala im za tu veliku brigu, ali nismo zainteresirani za međusobno priznanje s Prištinom”, rekao je Vučić i naglasio da nije riječ o rezoluciji.

“Važnija je bit teksta, nisu samo u pitanju sankcije Rusiji. Preskočili su pročitati cijeloj naciji da moramo priznati nezavisno Kosovo pa ja pitam sve te ljude koji govore o dobronamjernosti EU parlamenta, što ste to sakrili? Što ne obavijestimo narod što sve traže od nas?”, pita se Vučić.

‘Uzavrela situacija na sjeveru Kosova’

Vučić je govorio i o kosovskim Srbima pa rekao da se oni neće vraćati u institucije dok ne bude osnovana Zajednica srpskih općina.
Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova Vučić je ocijenio da je situacija kod Srba na Kosovu “uzavrela”. “Ljudi su siti terora prištinskih vlasti. Ovo nije za političke svađe, to je nešto što i mene brine. Srbi su siti ucjenjivanja, šikaniranja i ne žele biti nacionalna manjina”, rekao je Vučić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.