fbpx
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

BEROŠU JE DOSTA PRIČE, STIGLA STROGA, ALI PRAVEDNA NAREDBA! Više se u zdravstvu neće moći raditi kako se kome prohtije: Sada će sve biti evidentirano

Autor: Dnevno.hr

Vjerojatno svi imaju iskustvo iz hrvatskih bolnica da to što ste naručeni u točno određeno vrijeme najčešće ne znači da će te tada biti primljeni. Beskonačna čekanja kako na dan pregleda, tako i na listama čekanja. Vjerojatno je i to jedan od razloga zbog kojih je ovih dana iz Ministarstva zdravstva stigao zahtjev za striktnim provođenjem Pravilnika o početku, završetku i rasporedu radnog vremena zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javnog zdravstva.

Kako doznaje Jutarnji list, traži se strože vođenje evidencije o radnom vremenu koje bi se trebala provesti uz pomoć informatičke podrške, odnosno bolničkog informacijskog sustava koji bi pratio ispunjavanje obveza iz radnog odnosa za svakog djelatnika. Praksa, naime, govori da s rastom broja dodatno zaposlenih liječnika iz javnog zdravstva u privatnoj praksi trpi radno vrijeme u bolnicama.

U dopisu ministarstva upozorava se i da bi poslodavac koji ne vodi evidenciju o radnom vremenu zaposlenika bio prekršajno odgovoran.


Ministar Vili Beroš je kontrolu radnog vremena tražio i u kolovozu 2020. pa u listopadu 2021.

Koji će biti ishod ovog najnovijeg zahtjeva i kako će se provoditi, teško je predvidjeti jer ravnatelji se još konzultiraju s informatičkim službama o mogućnostima digitalne kontrole te s pravnicima o mogućim problemima s GDPR-om. Svi su zasad suglasni da “štancanje” kartica ne bi bilo učinkovito.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.