Foto: Robert Anic/PIXSELL

BEROŠ S POVJERENICOM EU: Ministar najavio post-covid party u Zagrebu nakon kraja pandemije? Glavna poruka: Moramo biti jasni, nismo izašli iz pandemije, cijepite se!

Autor: M.P.

U povodu sastanka povjerenice Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Stelle Kyriakides s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, na cjepnom punktu Zagrebačkog velesajma održava se konferencija za novinare.

Povod susreta je provedba Europskog plana borbe protiv raka i jačanje provedbe cijepljenja protiv covida-19. Uz Kyriakides i Beroša, govorit će i ravnateljica zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

Nakon posjeta punktu na ZV-u, predviđen je posjet Zavodu za hematologiju i onkologiju u Klinici za dječje bolesti gdje će obići Zavod i održati radni sastanak s ravnateljem Goranom Roićem.

Ministar Beroš je nakon susreta dao izjavu za medije.

“Hvala povjerenici što je došla u Hrvatsku dati nam potporu u provođenju procesa cijepljenja. Naša politička sudbina je slična, i ona je stupila na dužnost mjesec dana prije izbijanja virusa. Na početku hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, dogovorili smo se da kad sve završi možemo organizirati jedan post-covid party u Zagrebu. Jutros smo se ponovno usuglasili i nadamo se da ćemo zajedničkim naporima uskoro doći u situaciju organizirati takav jedan događaj”, rekao je Beroš i opet apelirao na starije sugrađane da se cijepe.

“Kada bih mogla nešto poručiti, rekla bih: Cijepite se, cijepite se, cijepite se! Tu sam da dam podršku Hrvatskoj u naporima. U ovoj pandemiji radimo skupa kako bi izgradili snažnu europsku zdravstvenu uniju koja će nam omogućiti da budemo proaktivni i reagiramo brzo, da se zaštitimo od budućih pandemija”, rekla je povjerenica Stella Kyriakides.

“U Hrvatskoj je oko 55 posto odraslih cijepljeno. U EU je taj broj preko 75 posto. Moramo ići što brže možemo”, dodala je.




Beroš o uvođenju strožih mjera

“Jutros smo razgovarali o svim mjerama, pa i široj upotrebi covid potvrda, no jedino će struka reći kada je to potrebno, bitno je napomenuti da je cijepljenje najsigurniji izlaz i da moramo povećati opseg procjepljivanja svih naših građana. Razgovarali smo i detektirali krizne elemente koji su prisutni, sagledali opću epidemiološku situaciju, vjerujem da je povjerenica dobila dobar uvid u stanje u zdravstvu. Dotaknuli smo se i škola, bilježi se povećana incidencija zaraze u školskoj dobi, imamo ponegdje primjere da su neke škole prešle na online nastavu, no znamo da je nastava uživo najbolja, ali tamo gdje su uvjeti takvi, nastava se može odvijati online”.

Komentirali su i pojedine članove Znanstvenog savjeta koji odašilju drugačije poruke

“Potosji znanstvena platforma znanstvenika na razini EU, tamo razmjenjujemo dobre prakse, smjernice o cijepljenju dolaze od ECDC-a i nadalje su proslijeđene svim članicama”, rekla je Kyriakides.




“Komentirali smo neunisono istupanje pojedinih znastvenika, no kad imate znanstveni forum, on iskaže stavove, pojedinačno istupanje znanstvenika je u njihovoj ingerenciji ingerenciji i takav način stručnog komentiranja šteti. Većina članova znanstvenog savjeta i dalje želi sudjelovati i barem u ovom trenutku nema namjeru napustiti Znanstveni savjet, to bi značilo lošu poruku. Važno je slati jasnu poruku, što Vlada i čini, a svi oni koji to ne čine neka se malo propitaju. Ni ja se ne slažem s njegovim izjavama, jučer sam o tome sve rekao”, dodao je Beroš, referirajući se na stavove Gordana Lauca.

Povjerenica je rekla da su se naši životi preokrenuli, svima se život promijenio i potpuno podržava ministra da se građani cijepe.

“Moramo imati jasne i koherentne poruke, bazirane na znanosti. Shvaćam da ima zabrinutosti, no važno je da poruke koje dajemo budu temeljene na znanosti te da su jasne. Mi u EU Komisiji i ECDC-u stalno s državama članicama dijelimo smjernice. Svim građanima: cijepite se, cijepite se cijepite se. Nismo izašli iz pandemije!”.

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.