Foto: Igor Kralj/PIXSELL

BEROŠ OTKRIO ODAKLE BI NAMAKNULI NOVAC ZA DUG VELEDROGERIJAMA: ‘Pacijenti nisu ugroženi’

Autor: Mia Peretić

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija u Ministarstvu zdravstva rekao je novinarima da ‘pacijenti u ovom trenutku nisu ugroženi obustavom isporuke lijekova’.

Do kraja tjedna veledrogerijama će za dugove biti uplaćeno 900 milijuna kuna, iako su tražili uplatu 3,5 milijardi kuna i plan plaćanja do kraja godine.

Nezadovoljni, poručuju da će nastaviti s ograničenom isporukom lijekova bolnicama.

Beroš kaže da je uplata od 900 milijuna kuna kratkoročno rješenje, a izrazio je nadu da će taj iznos omogućiti poslovanje veledrogerijama i pritom podsjetio na sve probleme zdravstvenog sustava u doba pandemije koja ga je dosad koštala 2.5 milijardi kuna.

‘Povećanje doprinosa nije izvjesno’

“Samo trećina radno sposobnog stanovništva uplaćuje doprinose u zdravstveni proračun, a prava pacijenata nisu smanjena”, rekao je Beroš.

Kaže da povećanje doprinosa za zdravstvo nije izvjesno, a prihodi će se pokušati povećati “određenim proračunskim izdvajanjima”, koja se odnose na upotrebu štetnih tvari, poput duhana, alkohola i šećera. Tu bi se, smatra Beroš, moglo naći veća izdvajanja za zdravstveni sustav.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.