Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

BEROŠ O ŠIROJ PRIMJENI COVID POTVRDA: ‘Naravno da je to na stolu, kao i sve druge mjere!’ Otkrio gdje se virus najviše širi

Autor: M.P.

Ministar Vili Beroš je održao konferenciju za medije nakon Vlade.

“Potrebno je da stariji dio populacije shvati da imamo izlaz, a to je cijepljenje. Molimo ih da ozbiljno shvate ovu ugrozu, jučer je naš epidemiolog rekao ono što stoji, da svakodnevno premine 20 naših sugrađana, u drugim okolnostima to bi bila izvanredna vijest, mi smo se uljuljkali u ove brojke. Imamo izlaz za najveći broj ljudi, cjepivo ne sprječava apsolutno od smrti, no štiti od težeg oblika bolesti, respiratora i smrti. Svaka četvrta osoba u dobi od 65 godina nije cijepljena.”

Kada se kreću primjenjivati covid potvrde u širem smislu, pitali su novinari ministra.

“Naravno da je to na stolu, kao i sve druge mjere, svaki dan Stožer evaluira situaciju, struka razmatra što se može, no nije dobro da zbunjujemo javnost, jučer su se pojavile informacije da mjere počinju određenog datuma. Sve su opcije na stolu, ne samo covid potvrde, nastojat ćemo ih primijeniti u pravom trenutku. Zasad nema naznaka da bi to krenulo od nekog datuma

Gdje se virus najviše širi?

“Dvije dobne kategorije su posebno zahvaćeni, od 10-19 godina, dakle da se virus više širi u obrazovnim ustanovama, to struka prati”.

Raskol u Znanstvenom savjetu zbog Lauca?




“Naglašavao sam koliko je važno da šaljemo unisone poruke, članstvo je dobrovoljno, nikome ne možete zabraniti da iznosi stavove. Nakon sjednice ja sam iznio zajednički zaključak da cjepivo iznimno štiti. Uslijedili su određeni komentari za koje bih rekao da nisu netočni, no izolirani su i zbunjuju javnost. Zato molim sve da unisono iskazujemo promišljanja. U jednom savjetu je loše kada svi imaju jednako mišljenje, ali to što izlazi van kritiziram i molim da ne bude tako”.

Misle li Lauca izbaciti iz Savjeta?

“On odgovara za svoje promišljanje, stav i zaključke savjeta iznosi predstavnik Vlade, njemu ne može nitko zabraniti da ima svoj stav. Mislim da će pojedinci shvatiti da raspravama štete. Ostali članovi savjeta će se referirati na tu problematiku pa ćemo vidjeti kud i kako dalje. Znanstveni savjet ne donosi odluke, to je tijelo koje Vladi pokušava pomoći. Sve će doći na svoje. Treba izbjeći slanje različitih poruka, do građana mora doći jasna poruka a to je da je cijepljenje dobro došlo”.




“U mnogim stvarima se osobno s njim ne slažem, pitajte ga zašto, važno je da je savjet tijelo koje vladi daje informacije. Vlada i Znanstveni savjet nakon sjednice iznosi zajedničke zaključke. Osuđujem daljnje elaboracije putem društvenim mjera, ponekad su ona izolirana u pravu, no kada pogledate opći kontekst, ona se gube”, dodao je ministar.

“Kada bi Lauc bio jedini naš problem, mi bismo bili na konju, mi pošaljemo zaključak Znanstvenog savjeta, no Stožer donosi mjere na osnovu konsenzusa struke, ovo je savjetodavno tijelo jer je Vlada željela biti široko informirana o epidemiji”, kaže Beroš.

O reformi zdravstva

“Sada je trenutak korona krize, no odlučni smo provoditi reformske mjere. Radni prijedlozi su upućeni svima da daju osvrte. U našem fokusu je bolesnik i kvaliteta i dostupnost usluga. Centralizirati županijske ustanove? I dalje postoje prijepori, nakon e-savjetovanja  ćemo vidjeti što ćemo iznjedriti. Županijske bolnice zbog neispunjavanja ugovora prema HZZO imaju trošak od 3 milijuna kuna. Je li centralizacije bolnica najbolji put, vidjet ćemo? Ne ukidamo nikome prava. Vidimo da pojedine ustanove ne funkcioniraju dobro. Moj prvi korak će biti objedinjavanje javne nabave, a preduvjet je njihova vlasnička struktura jer ministarstvo sada nema mogućnost nametnuti županijskim bolnicama objedinjenu javnu nabavu. Ovo je centralizacija s tendencijom financijskog stabiliziranja ustanove. Moj zadat je početi proces reforme, dat ćemo svoj obol u određivanju pravca daljnjeg kretanja, reforma mora biti rezultat nacionalnog konsenzusa”.

Sudbina doktora obiteljske medicine?

“Neće morati raditi u Hitnoj, no u slučaju iznimne potrebe koju netko na terenu mora prepoznati, ravnatelji Doma zdravlja morali bi procjenjivati akutnost situacije, mišljenja sam da mogu iznimno doprinijeti radu u dežurstvima i hitnoj, jer nije moguće da se u neposrednoj blizini dogodi slučaj, a netko ne može pružiti hitnu medicinsku pomoć”.

“Morate imati na umu naš zadatak, a to je reorganizirati zdravstveni sustav, moguće je da će se neki župani pobuniti. U ovom trenutku Vlada ne želi mijenjati opseg usluga, no mislim da se organizacijskim pomacima dijelom može riješiti problem. Ne možemo očekivati rezultate u nekoliko dana, ne bježim od odgovornosti da se puno toga napravi”.

KBC-ovi su pod držanom kapom, a gomilaju dugove, zašto mislite da je centralizacija dobra ideja?

“To su ustanove koje pružaju najkompleksniju zaštitu, prijenos vlasničke strukture je dobar jer može izravno djelovati na organizacijske strukture. Ako želimo smanjiti nekoliko kreveta hospicija, a povećati dnevnih bolnica, mi to ne možemo sami. Objedinjena javna nabava je dio u kojem centralizacija pomaže. Centralizacija da, ali ne sama, već uz niz drugih koraka”.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.