Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

BEROŠ O PROBLEMU U KBC SESTARA MILOSRDNICA ‘Pacijenti ne smiju biti uskraćeni za usluge zbog organizacijskih problema ili međuljudskih odnosa’

Autor: S.P.

Na ministra zdravstva Vilija Beroša u posljednje vrijeme diže se velika hajka.

U utorak je u saborsku proceduru upućena inicijativa za opoziv ministra. Zamjera mu se što nije riješio velike probleme u zdravstvenom sustavu.

Problem u koji su posljednjih tjedana uprte oči javnosti je problem nedostatka radiologa u KBC-u Sestara milosrdnica. O tome se oglasio i sam Beroš.

Priopćenje ministra Beroša prenosimo u cijelosti.

“Pacijenti KBC-a Sestre milosrdnice moraju biti iznad organizacijskih problema ustanove. Rješenje za akutne probleme nedostatka radiologa u KBC-u Sestre milosrdnice kao i u Klinici za tumore, koja je u sastavu te zdravstvene ustanove, je na upravi KBC-a i očekujem da svim pacijentima žurno bude osigurana odgovarajuća medicinska usluga, posebno onkološkim bolesnicima i onima s drugim težim oboljenjima.

Pacijenti ne smiju biti uskraćeni za usluge zbog organizacijskih problema niti zbog međuljudskih odnosa. Takva moja jasna poruka je upućena ravnatelju i svim njegovim suradnicima odgovornima za upravljanje svim procesima u bolnici. Problem mora biti riješen.

Suvremena medicina koristi se u očitavanju radioloških nalaza naprednim tehnologijama. I mi u Hrvatskoj smo osnovali Zavod za telemedicinu zadužen za organizaciju i uspostavu takve vrste usluga “na daljinu”, a koji je u reorganizaciji zdravstvenog sustava prije nekoliko godina pripojen Zavodu za hitnu medicinu. Telemedicina daje mogućnost da se usluge, kao što su radiološki nalazi, očitavaju za potrebe više zdravstvenih ustanova na jednom mjestu, te da postojeći broj radiologa može opslužiti sve potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Iskustva drugih zemalja to potvrđuju. Za jedan dio specifičnih specijalističkih očitanja nalaza potrebna je nazočnost radiologa u samoj zdravstvenoj ustanovi kod dijagnostičkog pregleda, ali veći dio nalaza moguće je očitati ‘na daljinu’ zahvaljujući tehnološkim mogućnostima prijenosa informacija između ustanova. Dugoročno rješenje problema nedostatka radiologa jest upravo poticanje prijenosa informacija između ustanova i očitavanja nalaza ‘na daljinu’ čime se dobiva na brzini i učinkovitosti, te povezanosti više stručnjaka u razmjeni informacija i mišljenja, kao i na optimalizaciji troškova.




Mi danas u Hrvatskoj imamo sve više radiologa mlađe generacije s iskustvima rada u kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama koji mogu biti jezgra za stvaranje takvog sustava rada po uzoru na zemlje s razvijenijim i naprednijim zdravstvenim sustavima. Stvaranje učinkovitog sustava radioloških usluga na razini cijele zemlje, koji bi mogao učinkovito, kvalitetno i nadasve financijski racionalno pružati svoje usluge za veći broj zdravstvenih ustanova koje se susreću s nedostatkom kadrova poput radiologa koji je isplivao na površinu u KBC-u  Sestre milosrdnice, neophodan je korak u rješavanju ovakvih i sličnih problema.

Kao ministar zdravstva već sam potaknuo određene aktivnosti na stvaranju mogućnosti za organizirano pružanje radioloških usluga na tragu iskustava drugih zemalja čija su se rješenja pokazala učinkovitima i ekonomski opravdana, a primjerena su potrebama i mogućnostima našeg zdravstvenog sustava”, piše u priopćenju ministar Beroš.




Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.