fbpx
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

BEROŠ O COVID POTVRDAMA U ZDRAVSTVU: Otkrio što će biti s onim radnicima koji se ne žele testirati ili cijepiti, a nisu preboljeli virus

Autor: M.P.

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije.

Stožer će govoriti o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, a za pretpostaviti je da će se osvrnuti na rast broja zaraženih delta sojem koronavirusa te proces cijepljenja.

Ministar zdravstva Vili Beroš i premijer Andrej Plenković građane opetovano pozivaju na cijepljenje s obzirom na to da podaci pokazuju da većina teško oboljelih i preminulih građana nije bila cijepljena.

Pretpostavlja se da će govoriti i o covid potvrdama za zaposlenike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, bez kojih od 1. listopada neće moći na svoja radna mjesta.

“Tri osobe su cijepljenje, osobe imaju komorbiditet, prosječne dobi 85 godina”, rečeno je na Stožeru.

Krunoslav Capak donosi aktualne epidemiološke podatke:

“Imamo porast od 0,7 posto, najniža indicencija je u Istarskoj županiji, najviša u Splitsko-dalmatinskog. U EU smo po 14-dnevnoj stopi incidencije na 24. mjestu, najnižu imaju Poljska i Mađarska, najvišu Slovenija i Litva, po stopi smrtnosti smo na 20. mjestu. Imalo smo 12.7 posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih danas. 73 posto osobe nisu bile cijepljenje od hospitaliziranih u zadnjih sedam dana, 83 posto necijepljenih je od onih na respiratoru, u zadnjih tjedan dana od ukupnog broja preminulih 76,5 posto preminulih nije primilo niti jednu dozu”, rekao je Capak

O stanju u školama

“260 je novih slučajeva danas među školarcima, što je oko 20 posto. Od 14.9 najviše je zaraženih u dobi od 10 do 19 godina. Trenutno imamo 2038 osoba od 7 do 18 godina koje su oboljele, to je školska dob. Čak 10.430 osoba u samoizolaciji. Pet puta više. Među osobljem u školama imamo 46 oboljelih među nenastavnim osobljem, s nastavnim 225 ukupno. U samoizolaciju će ići samo oni koji sjede u istoj klupi i oni koju su u polumjeru od 2 metra i oni koji su putovali 15 minuta blizu učenika koji je obolio”, rekao je Capak.
Beroš o cijepljenju

“To nisu samo brojevi, to su naši sugrađani, najveći dio onih koji su nas napustili mogli su ostati s nama da su se cijepili, pozivam sve da se cijepe. Ostanite s nama nadalje, primite taj lijek. Devet od 10 liječnika u sustavu je cijepljeno, devet od 11 bolesnika na intenzivnoj nisu bili cijepljeni. To pokazuje nebrigu za naše zdravlje i zdravstvene djelatnike koji nam spašavaju živote. Razumijem strahove i pitanja. Učinkovitost ovog cjepiva na starije varijante je preko 90 posto, no na nove varijante je preko 70 posto, ne možemo ljudima govoriti da cjepivo djeluje samo 80 posto, sreća je da delta varijanta reagira na ovo cjepivo, moglo se desiti drugačije. Razvija se i cjepivo koje djeluje prema delta soju, budimo fer i korektni. Sreća je da cjepivo djeluje na delta soj”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

O covid potvrdama

“Čitav postupak usmjeren je ka povećanju sigurnosti i zaštite pacijenata i liječnika, to nema cijenu. Znamo što je potrebno –  testiranje, preboljenje, cijepljenje. Testiranje planiramo dva puta tjedno, oni koji ne žele se cijepiti ni testirali, a nisu preboljeli, ne znam što bih rekao na to ponašanje. Testiranja će u prvom trenu biti besplatna no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi morat će se upisati u evidenciju ranog vremena i neće moći prisustvovati radu. Napravit će sebi i sustavu problem, ravnatelji će onda morati naći zamjenu, a oni će neopravdano izostati s posla. Ne mogu govoriti o daljnjim postupanjima, pravnici su se oslonili na zakone, sve će biti u skladu s tim.

Boji li se krivotvorenja covid potvrda?

“Naše ponašanje utječe na zdravlje pojedinca, pojedinci ne bi smjeli pribjegavati tome, mislim da u zdravstvenom sustavu toga nije bilo”, rekao je Beroš.

Koliko mjeseci ćemo plaćati ljudima testiranje, jeste li spremni na eventualna bolovanja?

“Nije moguće reći koliko će nešto trajati, sredstva su osigurana, trenutno ne mogu govoriti koliko kao ni o tome koliko će narod biti kreativan u mimoilaženju pravila. Niz je elemenata koji će utjecati na našu odluku”, rekao je Beroš.
O produženju covid potvrda

“Odlučeno je da će to biti na 12 mjeseci, bit će u dokumentima koji će se pripremati početkom listopada”, rekao je Capak.

Covid potvrde morat će imati i drugi zaposleni koji rade u okviru bolnice?

“To je točno, kada je riječ o zdravstvenom sustavu, jasno je da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih djelatnika, prelazi i s drugih, servisera, dostavljača, tako da se upotreba covid potvrda predvidjela i za njih. Uskoro će ići obavijest”, rekao je Beroš.

“Svi koji ulaze u bolnički krug moraju imati covid potvrdu, imali smo puno zahtjeva od takvih firmi da se prioritetno cijepe”, dodao je Capak.

Kolika je razlika u zaraznosti kod cijepljenih i necijepljenih?

“Covid potvrde su trenutno najbolje što imamo. Svjesni smo poteškoća. Ako netko ima drugu ideju, neka kaže”, rekao je Beroš.

Capak dodaje osobe koje su cijepljenje i preboljele također mogu prenijeti virus, teško je reći u kojem omjeru. “Najslabija karika su oni koji se testiraju, oni koji su se cijepili i preboljeli imaju imunitet. Oni koji se testiraju mogu biti oboljeti ili biti u inkubaciji, preporuka je da se svi cijepe jer oni najmanje mogu prenijeti bolest, testirani mogu i oboljeti i prenijeti bolest”.

Markotić kaže, nije to tako jednostavno.

“Bitno je koliko je virus aktivan, kako se ponašamo. Ako imamo nekoga tko je kraj nas i vulnerabilan je, ima šansu da to završi tešku bolest ako oboli, moramo imati više zaštitnih mehanizama. Liječnik ili sestra mogu cijelo vrijeme imati masku, mi cijelo vrijeme nosimo maske da ne bismo jedni drugima prenosili. Nema tu 100 posto, bitno je koliko dugo ste bili s nekim u kontaktu, koliko je u komunikaciji s vama poslao virusa van. Puno je elemenata da bismo znali zašto će se netko inficirati od osobe koja je bolesna, Sve mjere treba poduzeti da bismo zaštitili najranjivije”.

Škole su sve veći izvori zaraze, hoće li se uvesti covid potvrde za nastavno i nenastavno osoblje?

“Imamo nešto veći broj oboljelih to ne znači da su oni izvor zaraze, iako ove godine imamo nešto više oboljelih i u samoizolaciji nego prošle školske godine, nešto ranije je počeo ovaj val. U ovom trenutku to ne planiramo, ali to je uvijek otvorena mogućnost”, rekao je Capak.

Na terenu se nekad javlja medicinsko osoblje koji se deklariraju ‘antivakseri’, slijedi li edukacija?

“Osuđujem takve istupe, dodatno doprinose zbunjenosti populacije i postotku cijepljenih. Izgovorena riječ treba biti utemeljena na struci i znanosti”, rekao je Beroš. Dodao je da ga veseli što stope procijepljenosti u zdravstvenom sustavu rastu.

Znanstveni savjet po pitanju covida, niz je pitanja, zasjedaju li redovito, koji mu je sada sastav?

“Sastav savjeta je kakav je i bio, ne znam kada će se sazvati slijedeći savjet. Stožer je operativno tijelo koje na dnevnoj bazi prati što se događa u Hrvatskoj i svijetu, sukladno tome smo danas u situaciji da, iako nema novih mjera, svaka ih zemlja dizajnira prema sebi, ima sve više razlika u intenzitetu mjera, ona ovisi kolika je razina procijepljenosti. One koji imaju malo procijepljenost moraju više voditi računa o zaštitnim mjerama, mi nastavljamo s balansiranim pristupom”, rekao je Božinović.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.