Foto: Damjan Tadic / CROPIX

BEROŠ DIGAO OPORBU NA NOGE! Pršte teške reakcije na prijedlog reforme, Zekanović ga brani: ‘Napokon se uvodi red…’

Autor: I.G.

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je Hrvatskom saboru dva zakona za reformu zdravstvenog sustava, no oboje su bili podvrgnuti kritikama i od lijeve i od desne oporbe.

“Ovo je još jedan u nizu pokušaja reforme, pretače se iz šupljeg u prazno”, ustvrdio je Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti).

Peđa Grbin iz SDP-a postavio je slična pitanja ministru Berošu, tvrdeći da promjene koje se predlažu nisu objašnjene u smislu kako će centralizacija povećati kvalitetu, smanjiti troškove i liste čekanja. Grbin smatra da će predložena centralizacija omogućiti HDZ-u da provodi svoje stranačko kadroviranje u bolnicama koje ne kontrolira.

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin rekla je da predložene izmjene zakona ne prepoznaju izvorni problem u zdravstvenom sustavu, koji je model primarne zdravstvene zaštite, kao i modeli upravljanja i financiranja sustava. Tvrdila je da će ovaj zakonodavni prijedlog dovesti do propasti.

‘Ne budite licemjerni’

Zastupnici većine u Saboru imaju drugačije mišljenje.

“Konačno se počeo uvoditi red u zdravstvo, kada se stalo na glavu onima koji se bogate na račun pacijenata oporba se dignula na zadnje noge. Zanimljiva koincidencija”, ustvrdio je Hrvoje Zekanović.

Darko Klasić iz HSLS-a tvrdi da predložena reforma unapređuje sustav i predstavlja iskorak u odnosu na trenutno stanje u zdravstvu. Istaknuo je kako su reforme nepopularne te pozvao kolege da “ne budu pretjerano licemjerni”.




Maja Grba Bujević iz HDZ-a tvrdi da su dva predložena zakona dobra te ih treba podržati. Ona ističe da će se jačati javno zdravstvo, okrenuti prema preventivi te ulagati u ljudske resurse u javnom zdravstvu. Grba Bujević je uvjerena da će ovi zakoni donijeti puno poboljšanja u sustavu.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.