FOTO: Pixabay

BEOGRAD DANAS MEĐU TRI NAJZAGAĐENIJA GRADA NA SVIJETU! Ispred njega su samo Lahore i Delhi

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Iako je u Beogradu topli jesenski dan, boravak na otvorenom se ne preporuča jer je Beograd danas treći najzagađeniji grad na svijetu, piše Blic. 

Beograd se za samo nekoliko dana ponovo popeo na ljestvici najzagađenijih gradova u Europi, s osmog je došao na peto mjesto na kojem je bio prije dva dana. Već je danas ušao u top tri najzagađenija grada na svijetu. Ispred Beograda nalaze se samo Lahore u Pakistanu i Delhi u Indiji.

Da bi zrak bio čist, razina PM 2.5 čestica ne bi smjela biti viša od 50, a ona prema podacima “AirVisuala”, danas iznosi iznosi čak 167! Na poziciji najzagađenijeg grada u Srbiji s glavnim gradom se mijenja i Čačak, gdje razina PM čestica varira iz minute u minutu od 164 do 167. U crvenoj zoni nalaze se i Kosjerić, Užice i Novi Pazar.

“Kod svih građana mogu se javiti zdravstveni simptomi, blaži ili jači, a oni koji pripadaju osjetljivim skupinama mogu imati ozbiljne zdravstvene poteškoće”, navedeno je na “Blicovoj” aplikaciji, kada je u pitanju stanje zraka u Beogradu.

Kako je zagađenje zraka u cvenoj zoni, odnosno kvaliteta zraka je označena nezdravom, aktivna djeca i odrasli, te ljudi sa srčanim i respiratornim bolestima poput astme trebaju izbjegavati svaki boravak na otvorenom. Svima ostalima, posebice djeci treba ograničiti boravak na otvorenom. Izbjegavati sve aktivnosti na otvorenom koje podrazumijevaju ubrzano i duboko disanje.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.