Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Bedeković potvrdila: Naknade za roditelje-njegovatelje povećat će se krajem ožujka

Autor: dnevno.hr

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković najavila je u srijedu povećanje naknade za roditelje-njegovatelje u okviru Zakona o socijalnoj skrbi, koji je u finalnoj fazi izrade te bi trebao biti donesen krajem ožujka, no nije konkretno govorila o kojem bi se iznosu radilo.

“Radimo projekcije i izračune i jednako tako tražimo najbolja moguća rješenja i za sve ostale probleme roditelja-njegovatelja”, rekla je Bedeković novinarima uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Roditelji-njegovatelji dobivaju ovu naknadu na temelju Zakona o socijalnoj skrbi koji je, kaže, trenutno u finalnoj fazi izrade. Predstavnici udruga koje zastupaju roditelje-njegovatelje uključeni su u rad skupine i članovi su radne skupine.

“Zakon je u planu zakonodavnih aktivnosti Vlade i predviđeno vrijeme u kojem bi zakon trebao biti donesen je kraj prvog tromjesečja iduće godine, do 31. ožujka. Tu će biti i javno savjetovanje”, istaknula je Bedeković koja rješenje vidi u trajnoj komunikaciji i suradnji.

Najavila je da će održati međuresornih sastanaka koliko god ih bude trebalo, kako bi se na najbolji mogući način, i u okviru financijskih i proračunskih mogućnosti našlo najbolja moguća rješenja.

Članovi Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Sjena” prosvjedom su u srijedu pozvali ministricu Vesnu Bedeković da poboljša status roditelja njegovatelja i njegovatelja djece s posebnim potrebama, te da ih se zakonski tretira kao radnike s plaćom i mogućnošću bolovanja.

Pri kraju prosvjeda to se i dogodilo jer su se dvije savjetnice ministrice Bedeković obratile okupljenima. Poručile su kako su donijeli odluku o povećanju naknade, no prosvjednici su ih prekinuli uzvikujući kako “žele plaću, a ne socijalnu naknadu”.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.