Bayer: ‘Lijek Iberogast oralne kapi nije povučen s tržišta. Može se nastaviti koristiti’

Autor: Dnevno.hr

Tvrtka Bayer se oglasila povodom medijskih napisa o njihovom lijeku Iberogast oralne kapi, tekućina. Tvrde da se lijek ne povlači se tržišta, već se privremeno obustavlja njegova primjena i distribucija zbog sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka, ali nije utvrđen sigurnosni rizik niti su zaprimljene sumnje na nuspojave.

“Bayer je u svom redovitom testiranju kvalitete zabilježio vrijednosti izvan granice specifikacija za jedan pokazatelj stabilnosti za lijek Iberogast oralne kapi, tekućina. Navedeno ni na koji način ne utječe na učinkovitost, sigurnost ili kvalitetu proizvoda. Obavijestili smo HALMED, koji je od nas zatražio privremeno obustavu do završetka istrage i, ovisno o rezultatima, da provedemo odgovarajuće korektivne i preventivne mjere – ali ne povlačenje – za 3 serije lijeka Iberogast: DR08202 – Iberogast oralne kapi, tekućina, 20 ml; DR08606 – Iberogast oralne kapi, tekućina, 20 ml; i DR08250 – Iberogast oralne kapi, tekućina, 50 ml”, navodi Bayer.

“Potrošači mogu nastaviti koristiti Iberogast u skladu s uputom o lijeku ili prema dogovoru s liječnikom ili ljekarnikom”, navode iz Bayera. Više informacija je navedeno na stranici HALMED-a.  “Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije ovog lijeka koje nisu zahvaćene obustavom, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, navodi, među ostalim Halmed.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.