Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

BATARELO KAŽNJEN ZBOG SVIJEĆA: Nove kazne za prosvjed protiv epidemioloških mjera: ‘Borio sam se krunicom’

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Čelnik udruge Vigilare John Vice Batarelo i voditelj teretane iz Zagreba Andrija Klarić proglašeni su krivima zbog “nezakonitog organiziranja prosvjeda protiv korona mjera” u studenom 2021. godine, presudio je sud u Svetom Ivanu Zelini.

Treba istaknuti da je presuda nepravomoćna i obojica imaju pravo uložiti žalbu, a riječ je o prosvjedima zbog kojih ih je policija prijavila početkom prosinca te godine.

Prvostupanjskom presudom Batarelo i Klarić osuđeni su zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju.

Pozivali na prosvjede

Sud ih je osudio jer su pozivali građane na prosvjede koji su se održavali na Trgu svetog Marka kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo odlukama Stožera iako ih prethodno nisu prijavili. U presudi se navodi da je riječ o prosvjedima od 8. do 19. studenog 2021. godine, a policija kaže da je na njima bilo između 150 i tri tisuće građana.

Kažnjeni su novčanom kaznom u iznosu od 2655 eura. Batarelo se nije pojavio na sudu, ali je preko svojih odvjetnika negirao krivnju.

“Istina je da sam u spornom periodu od 10. do 19. studenog 2021. godine javno izražavao nezadovoljstvo javnim politikama i političkim odlukama vezanima uz covid-19 epidemiju (osobito covid potvrdama), a koje politike i odluke su grubo narušavale temeljna i ustavom zajamčena prava svakog pojedinca”, branio se Batarelo i dodao da su ga neki ljudi, koji su se našli u blizini, svojevoljno podržali.

Batarelo je rekao da nije pozivao na nikakve nerede ili širenje bilo kakve mržnje “nego se s krunicom i svijećama borio protiv odluka za koje smatra da bez znanstvene podloge ugnjetavaju sve Hrvate i njega samoga”.




“Smatram da je moje temeljno pravo u demokratskom društvu javno i mirno izražavati nezadovoljstvo odlukama javne vlasti. Bilo kakvo kažnjavanje zbog toga predstavlja represiju i zakidanje temeljnih prava zajamčenih ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima”, kazao je Batarelo u obrani.

Sve je detaljno objasnio

Dodao je da su navodi policije da se mjere nisu poštivale bespredmetni jer je “danas opće poznato da maske za lice kao takve nemaju nikakvu učinkovitost u sprečavanju širenja korone, a osobito delta varijante koja je tada bila aktualna”.

Objašnjavao je Batarelo u svojoj obrani da “čestice su virusa toliko manje da kroz masku prolaze kao da je i nema” te isticao da “nigdje nije dokazano da na otvorenom prostoru upravo razmak od jednog i pol metra čini razliku u širenju virusa”.




Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.