fbpx
Foto: Pixabay, Ilustracija

BAŠ LAKO PAMTLJIVO IME! ‘Kršten’ novi soj koronavirusa, evo kako se zove

Autor: Dnevno

Na državnoj se granici zbog pojave novog soja koronavirusa mijenjaju pravila. Naime, putnici iz nekoliko zemalja s juga Afrike ne mogu ulaziti u Hrvatsku, a ako je riječ o našim državljanima, moraju u 14-dnevnu karantenu.

Novi soj pojavio se u nekoliko zemalja, a znanstvenici su zabrinuti zbog velikog broja mutacija.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako je novom soju koronavirusa dala naziv Omicron te ističu da su zabrinuti zbog velikog broja mutacija.

Velika količina mutacija

“Taj veliki broj mutacija pogotovo na spike proteinu može utjecati na vezanja na receptore, ali i na utjecaj cjepiva”, kazala je Alemka Markotić, ravnteljica infektivne klinike dr. Fran Mihaljević.

“Ovaj B1, tu je velik broj mutacija upravo na receptoru šiljastog proetina što bi moglo značiti da bi taj virus mogao imati puno veći potencijal širenja, ali je puno prerano da o tome govorimo”, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Znanstvenici naglašavaju da je premalo slučajeva da bi se moglo sigurno zaključiti koliko je novi soj zarazniji od prijašnjih, kako cjepiva djeluju protiv njega i koliko je smrtonosan. Ono što ga razlikuje od prijašnjih sojeva je izrazito velika količina mutacija.

Pojavio se u Belgiji, Izraelu i Hong Kongu

“Rane analize pokazuju da ovaj soj ima velik broj mutacija koje zahtijevaju i proći će dodatno proučavanje. Bit će potrebno nekoliko tjedana da shvatimo kakav utjecaj ima taj soj. Istraživači rade na tome da bi doznali više o mutacijama, što bi mogle značiti i koliko je prijenosan ili zarazan taj soj”, rekao je Christian Lindmeier, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije.

Prvi slučaj novog soja virusa već je zabilježen u Belgiji. Mutacija se pojavila i u Izraelu i Hong Kongu. Većina slučajeva novog soja virusa trenutačno je na jugu Afrike. Sve više zemalja zato ograničava putovanje prema tom području. Europska unija predlaže zemaljama članicama potpunu zabranu letova prema jugu Afrike do daljnjega, dok bi putnici koji stižu iz tog područja morali u strogu karantenu.
“Zračni promet s tim zemljama treba suspendirati dok ne otkrijemo kakvu opasnost predstavlja nova varijanta. Putnici koji se vraćaju iz tih područja moraju poštovati stroga pravila karantene”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.