Foto: Marko Dimic/PIXSELL

BANOŽIĆ UZVRAĆA UDARAC: ‘Neka Milanović skine oznake tajnosti s 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom pa da javnost prosudi’

Autor: Dnevno.hr

Ministar obrane Mario Banožić reagirao je na pismo koje je predsjednik Republike poslao hrvatskom premijeru.

“S obzirom na okolnosti u kojima je nadzor provođen, mogu reći da sam zadovoljan izvješćem Glavnog inspektora obrane general pukovnika Drage Matanovića“, smatra Banožić koji podsjeća na izjavu s početka nadzora 4. studenog prošle godine kada je, kako tvrdi, Milanović izvršio grubi pritisak na glavnog inspektora obrane kazavši kako ‘u HEP-u kažu kako je supruga glavnog inspektora privremeno postavljena za direktoricu’.

Time je, smatra Banožić u reakciji za Jutarnji list, predsjednik Milanović “pokazao što će Glavni inspektor i njegova obitelj prolaziti ukoliko nalaz bude nepovoljan za Milanovićeve interese”.

Milanovićevo pismo premijeru

Podsjetimo, iz Ureda predsjednika RH u srijedu su objavili Milanovićevo pismo premijeru u kojem navodi da su izvanredni inspekcijski nadzori provedeni po nalogu ministra obrane, a predmet tih izvanrednih inspekcijskih nadzora bilo je postupanje Glavnog stožera OS RH u provedbi Odluke ministra obrane o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te u pružanju potpore OS RH Uredu Predsjednika Republike Hrvatske u 2021.

‘Ministar obrane lažno optužio vojni vrh’

“Dakle, Inspektorat obrane je utvrdio kako su Glavni stožer i načelnik Glavnog stožera OSRH postupali u okviru zakonskih propisa Republike Hrvatske. Ovakvim zaključkom potvrđeno je da je ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj”, istaknuo je Milanović u pismu u kojem također navodi da je Banožić lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time naštetio Oružanim snagama RH.

Milanović je u pismu upozorio i da je taj dokument od strane ministra obrane klasificiran oznakom “ograničeno” pa stoga javnost ne može biti upoznata s njegovim sadržajem i pozvao premijera da deklasificira dokument.

Banožić: Neka skine oznake tajnosti

Banožić je pak na to rekao da je “nalaz inspektorata klasificiran dokument i kao takav ima određen stupanj tajnosti”.




“Prema modelu reciprociteta, neka predsjednik Republike skine oznake tajnosti s 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom, 125 zahtjeva za različite protokolarne stvari, zahtjeva za korištenjem motorne jahte ‘Učka’, zahtjeva za korištenjem usluga manjih postrojbi, zahtjeva za korištenjem vozila i vozača Oružanih snaga te za ostale potpore na koje su stavljene oznake tajnosti kako bi javnost dobila uvid u cjelokupnu situaciju i prosudila”, izjavio je Banožić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.