Foto: Ante Cizmic / CROPIX

BANOŽIĆ UZVRAĆA UDARAC! ‘Milanović radi kaos koji pokušava prikriti lažima’

Autor: Dnevno.hr

Iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića danas su se žestoko obrušili na ministra obrane Marija Banožića, prozvavši ga za odgovornost što je otkazana dodjela činova kadetima.

No, nije dugo trebalo čekati na Banožićevu reakciju.

Ministarstvo obrane predsjedniku je ubrzo odgovorilo priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.


“Ministarstvo obrane odradilo je sve što je bilo potrebno za dodjelu činova poručnika/poručnice za kadete 15. i 16. naraštaja Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje Kadetske bojne „Pukovnik Predrag Matanović“.

Popis kadeta koji su diplomirali, Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ dostavilo je u Ministarstvo obrane 12. listopada 2022., bez potrebne dokumentacije za prijam u službu i dodjelu prvog časničkog čina.

Nadležna uprava Ministarstva obrane zatražila je potrebnu dokumentaciju od Hrvatskoga vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, koja je Ministarstvu obrane dostavljena 20. listopada 2022. Bez te dokumentacije nije moguć prijam u djelatnu vojnu službu, koji je za kadete predviđen 1. studenoga 2022.

Naglašavamo da Ministarstvo obrane nije sudjelovalo u kreiranju datuma svečanosti dodjele činova za kadete te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske nije izvijestio ministra obrane o planiranom datumu svečanosti. Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ svečanost je planiralo prije nego što je dobilo potrebnu dokumentaciju vezanu uz činove i prijam u službu kadeta.

U posljednjih godinu dana većinu događaja kroz zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske kreira Ured predsjednika Republike Hrvatske, koji dolazak na neke od tih događaja u posljednji trenutak otkazuje poput Dana Vojne policije, dodjele prvih časničkih činova kadetima, svečane prisege ročnicima na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Koliko cijeni vojnike i brine o njima Predsjednik Republike Hrvatske tijekom godine pokazivao je i kroz korištenje Hrvatske vojske u dnevno političke svrhe. Time nastoji prikriti svu štetu koju svojim porukama i potezima nanosi interesima Republike Hrvatske, hrvatskih vojnika i hrvatskih branitelja.
Ministarstvo obrane poziva Predsjednika Republike Hrvatske na korištenje primjerenog diskursa u javnom prostoru, kao i postupanja u skladu s Ustavom i zakonom.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.