Foto: MORH/F.Klen

Banožić u jeku krize na Bliskom istoku odletio u Pentagon: ‘Hrvatska stoji rame uz rame s SAD-om’

Autor: Dnevno.hr

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u četvrtak s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država Lloydom J. Austinom u Pentagonu, administrativnom sjedištu Ministarstva obrane SAD-a.

Ministri su razgovarali o bilateralnoj obrambenoj suradnji, trenutačnoj sigurnosnoj situaciji – aktualnoj situaciji u Izraelu i Ukrajini te o suradnji i doprinosima sigurnosti u okviru NATO saveza kao i o stanju u jugoistočnoj Europi te o projektima i planovima opremanja i modernizacije Hrvatske vojske.


Zašto se Izraelci susreću s gotovo nemogućom misijom u Gazi? Dvije stvari su ključne

Potpisan sporazum o obrambenoj suradnji

Tijekom sastanka ministri obrane Banožić i Austin potpisali su Okvirni sporazum o obrambenoj suradnji između Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstva obrane Republike Hrvatske kojim je definiran nastavak i unaprjeđenje obrambene suradnje u narednom razdoblju u cilju jačanja bilateralne obrambene suradnje i realizacije NATO ciljeva sposobnosti. Sporazum je jedan od ključnih ishoda započetog Strateškog dijaloga između Republike Hrvatske i SAD-a koji se prvi puta održao prošle godine u SAD-u.

Ministar Banožić zahvalio je ministru Austinu na gostoprimstvu istaknuvši kako mu je, kao ministru obrane, prioritet održati i ojačati odnose Hrvatske sa SAD-om te nastaviti raditi na projektima i svemu onome što će odnose u budućnosti i dodatno produbiti.

Foto: MORH/F.Klen

Banožić: Hrvatska stoji rame uz rame s SAD-om

„Današnji susret snažna je poruka odličnih bilateralnih odnosa između Hrvatske i SAD-a te pokazatelj snage ostvarenog savezništva. Nikada ne smijemo zaboraviti da je SAD uvijek bio uz Hrvatsku kad smo trebali prijatelja i saveznika. Zato Hrvatska danas stoji čvrsto, rame uz rame s SAD-om, u suočavanju sa zajedničkim sigurnosnim izazovima“, poručio je Banožić.

Biden napustio Izrael uz moćnu poruku: ‘Imat ćete Željeznu zraku’
U tom kontekstu, suočeni s ruskom agresijom na Ukrajinu i terorističkim napadima na Državu Izrael, ministar je rekao:

„Svjesni smo kako upravo SAD predstavljaju stup koji omogućuje izgradnju sigurnijeg svijeta za generacije koje dolaze. Vlada RH toga je itekako svjesna stoga ostajemo predani odraditi svoj dio“.

Ministar Banožić zahvalio je i na kontinuiranoj i dosljednoj podršci SAD-a u jačanju sposobnosti Hrvatske vojske kao i pomoći u financiranju dodatnih helikoptera Black Hawk te pozvao ministra Austina na uzvratni posjet u Zagrebu.

Foto: MORH/F.Klen

Austin: Hrvatska čini razliku u borbi Ukrajine, vi ste stup sigurnosti

Američka strana na sastanku je potvrdila kako će SAD nastaviti podupirati daljnji razvoj sposobnosti Oružanih snaga RH te jačanje savezničkih odnosa. Ministar Austin pohvalio je dosadašnju suradnju s Hrvatskom i zahvalio na aktivnom angažmanu i pruženoj pomoći nakon agresije na Ukrajinu.

“Hrvatska je ostvarila impresivan napredak, vi ste naš pouzdan partner i cijenjen saveznik. Također, Hrvatska svojom pomoći čini razliku u borbi Ukrajine za njezinu slobodu. Hrvatska je stup sigurnosti u regiji i oslanjamo se na vas kad je u pitanju stabilnost u tom području”, poručio je američki ministar obrane.
Ovo je prvi bilateralni sastanak ministra obrane Marija Banožića s američkim ministrom obrane Lloydom J. Austinom.

Podsjetimo, ministar Banožić s izaslanstvom MORH-a i OS RH boravi u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama u sklopu kojeg se u Washingtonu i Minnesoti, uz ministra obrane SAD-a, sastao i sa senatorom Steveom Dainesom, direktorom Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju Jamesom Hurschom (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) te sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote general-bojnikom Shawnom Mankeom i zapovjednikom 34. pješačke divizije Nacionalne garde Minnesote general-bojnikom Charlesom Kemperom.

U nastavku posjeta planiran je i sastanak ministra Banožića s predstavnicom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Mirom Resnick iz Ureda za političko-vojna pitanja.

Banožićev posjet dolazi u jeku krize na Bliskom istoku, gdje bukti rat između Izraela i Hamasa, s opasnosti širenja na čitavu regiju, iako je ministrov posjet isplaniran mnogo ranije pa se ne dovodi u vezu s aktualnim geopolitičkim okolnostima.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.