fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

BANOŽIĆ OTKRIO VAŽAN DETALJ OKO MILANOVIĆEVOG PUTOVANJA: ‘Sredstva su tu da se koriste!’

Autor: J.A.

Ministar obrane Mario Banožić gostovao je na N1 televiziji i komentirao put predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, u Albaniju.

Banožić je rekao da predsjednik u suradnji sa svojim službama kreira plan putovanja predsjednika Republike, a da MORH ne sudjeluje u tom dijelu na koji će način predsjednik putovati i unutar Hrvatske, kao i izvan nje.

Prema vidljivoj dokumentaciji, tvrdi ministar, posjet predsjednika Albaniji nije bio privatni. “Inače, kad je riječ o ovakvim putovanjima, suglasnost daje ministar obrane, ovisno o veličini ili potrebnim akcijama o tome može odlučivati Sabor ili Vlada. Kad je riječ o ovakvim ceremonijalnim putovanjima, dovoljna je odluka ministra”, rekao je Banožić.


“Troškovi goriva helikoptera i broda iznosili su 100.000 kuna, a za ostale troškove angažiranja službi i osiguranja treba pitati Ured predsjednika”, rekao je ministar, dodavši da Ured predsjednika organizira sva putovanja predsjednika te da nije na MORH-u da te podatke objavljuje.

Upitan što će odgovoriti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa na pitanje o Milanovićevu putovanju u Albaniju, Banožić je rekao da će objasniti temeljem čega su odobrili zahtjev za korištenjem resursa MORH-a.

“Kod nas je jasno definirano u Zakonu o obrani što je uporaba, a što korištenje temeljem kojeg se ostvaruju prava, temeljem toga smo mi izdali suglasnost i mislim da smo tu što se tiče MORH-a odnosno Povjerenstva u redu”, rekao je Banožić.

Slaže se s Milanovićem da se resursi MORH-a trebaju koristiti. “Sredstva su tu da se koriste, podupirem tezu da se sredstva trebaju koristiti, oni trebaju imati određeni broj sati korištenje, nekad za korištenje za predsjednika, nekad misije ili potporu civilnim institucijama. Helikopteri trebaju imati 250 sati leta godišnje, kako je i preporuka, odnosno 2000 sati u osam godina, što smo mi iskoristili po broju godina, a ne po broju sati”, rekao je Banožić.

Na koji će način koristiti resurse i u koje svrhe, treba pitati predsjednika, dodao je.

Komentirajući izjavu Milanovića da incident s pijanim vojnicima u vojnoj bazi Divulje treba rješavati dalje od očiju javnosti, Banožić je rekao da on to ne bi nazvao skrivanjem, nego incidentom koji se događa u službama te da se oni rješavaju unutar službi.
Kad je riječ o proširenju istrage protiv bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac, u kojoj se pojavila i memorijska kartica u kojoj je sačuvan razgovor Rimac s petoricom ministara, Banožić je rekao da je on svoju komunikaciju s bivšom kninskom gradonačelnicom ranije jasno objasnio.

“Prema meni su išli zahtjevi, ja ih nisam shvaćao kao prijetnje niti kao nešto što trebam izvršiti. Ako mislim da nešto zakonski nije ispravno ni korisno za hrvatsko društvo, ja ih neću izvršiti. Ona je lobirala”, rekao je Banožić.

PLENKOVIĆ PROGOVORIO O MILANOVIĆU! Pogledajte što mu je rekao za put u Albaniju!
Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.