fbpx
Foto: Darko Tomas / CROPIX

BANOŽIĆ NAJAVIO NOVI ROK ZA REMONT ZRAKOPLOVA! Direktor ZTC-a: ‘Ne postoji nitko tko može ti jamčiti. Naši su zrakoplovi stariji od 20 godina’

Autor: Dnevno.hr

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu se u MORH-u sastao s vodstvom ZTC-a kako bi ustvrdio razloge kašnjenja remonta kanadera u jeku protupožarne sezone.

“Razgovarali smo o stanju materijalnih resursa, to se prije svega odnosi na broj protupožarnih aviona. Zahvalio bih svim vatrogascima koji ovih dana sudjeluju u protupožarnim aktivnostima”, rekao je ministar naglasivši da bi to bilo lakše da smo u punom broju.

“ZTC je s obzirom na potrebne radne sate dao dinamiku kojom će zrakoplovi izlaziti iz remonta, no vidjeli smo da će se ti rokovi pomicati i to se iz tjedna u tjedan pomiče”, rekao je ministar izrazivši nezadovoljstvo jer su sva sredstva osigurana i riječ je o jedinoj tvrtki koja može raditi remont ovakvih vrsta zrakoplova.


Na pitanje kada bi trebali imati 5+5 protupožarnih zrakoplova ministar je odgovorio kako je novi rok 15. kolovoza.

“Imamo dva zrakoplova u hangarima”, rekao je direktor ZTC-a Zdravko Klanac i naglasio da su predali air-traktor o kojem se “pričalo mjesecima”, a na drugom imamo jako zahtjevne radove, opravdao se.

“Smatram se odgovornim za ovo stanje”, odgovorio je Klanac, “ali moram reći da smo učinili sve da se radovi naprave. Mi imamo 27 mehaničara, ova dva o kojima se govori u medijima da rade vani, ja sam o tome čuo u medijima. Za mene je to razlog za izvanredni otkaz”, rekao je.

Na novinarsko pitanje jesu li se loše pripremili za protupožarnu sezonu, rekao je da su imali puno pregleda, provjera svih dijelova aviona dodavši da takvi pregledi zahtijevaju jako puno vremena.

Za otkaze čekamo kraj sezone

Na pitanje hoće li sve zrakoplove isporučiti do roka 15.8. rekao je da “ne postoji nitko tko može ti jamčiti. Mi ćemo učiniti sve, ali mi ne radimo cipele. Naši su zrakoplovi stariji od 20 godina i svako testiranje kod mene budi strah što ćemo otkriti novo. Ne možemo dopustiti da zrakoplov izađe neispravan”.

Ministar je o stanju s protupožarnim avionima rekao kako se njega na svakom sastanku uvjeravalo da će sve biti isporučeno na vrijeme.
“Ja i u ovom trenutku mogu jedino vjerovati da će se to sada ispuniti. Mi možemo tražiti određenu penalizaciju u slučaju kršenja ugovora”, dodao je ministar i rekao kako će CERP tražiti odgovorne koji su krivi za ovo stanje.

“Ja neću tražiti ostavke sada, u vrijeme protupožarne sezone, da se račun ZTC-a blokira i da onda oni ne mogu nabaviti dijelove koji su im potrebni za remont”, naglasio je Banožić i rekao da će pričekati kraj sezone.

Na konferenciji je rečeno kako Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji zastupa Republiku Hrvatsku kao vlasnika ZTC-a, ne isključuje mogućnost da nakon sezone pokrene procedure za ostavke.
Minstar je na konferenciji komentirao i pronalazak ozlijeđene djelatnice MORH-a rekao je kako vojna policija provodi istražne radnje, a da je djelatnica koja je ozlijeđena, pri svijesti i život joj nije ugrožen, a kasnije će izvijestiti o svemu nakon završene istrage.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.