Foto: Marko Todorov / CROPIX

Banožić dobio po prstima od suda! Nisu mu prešli preko dodjele stana: Ministar i dalje traži pravdu

Autor: I.G.

Ministar obrane, Mario Banožić, podnio je žalbu na nedavnu presudu Upravnog suda u Zagrebu kojom je njegova tužba odbijena. Tužba je bila usmjerena na osporavanje optužbi za sukob interesa prilikom dodjele državnog stana u središtu Zagreba, koji je ministar sebi dodijelio dok je obnašao dužnost ministra državne imovine.

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je u utorak da je ministar Banožić u svojoj žalbi osporio sve činjenice navedene u presudi Upravnog suda. Istaknuto je da će ova žalba biti razmotrena i odlučena od strane Visokog upravnog suda.

MORH je također naglasio da sukladno propisima ministru Banožiću pripada pravo na trosobni stan ili stan s površinom većom od 60 kvadratnih metara, a ova činjenica nije osporena od strane suda.


”Riječ je o pravu koje mu pripada s obzirom na dužnost koju obnaša i takva odluka koja je donijeta, bila je u nadležnosti ministra za državnu imovinu u skladu sa zakonom i provedbenim propisima”, stoji u MORH-ovom priopćenju.

Odluka povjerenstva

Povjerenstvo za odlučivanje sukoba utvrdilo je u svibnju prošle godine da je Banožić 2019. godine zlouporabio posebna prava dužnosnika, među kojima je i ona kojom sam sebi dodjeljuje državni stan u Gundulićevoj ulici te su ga kaznili sa 7000 kuna.

Povreda zakona utvrđena je u kontekstu triju odluka koje je Banožić potpisao, među kojima su i odluke iz 2019. godine.

Banožić je istoga dana potpisao odluku kojom Ministarstvo državne imovine dodjeljuje tri stana, među kojima je i onaj u Gundulićevoj 11, na korištenje državnim dužnosnicima, i drugu kojom stan u Gundulićevoj od 92 metra kvadratna dodjeljuje sebi.

“Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu”, istaknuo je nakon donošenja odluke član povjerenstva Davorin Ivanjek dodavši da je to dugogodišnja i nesporna praksa.

‘Jedini krimen’

Banožić je nakon izricanja kazne objavio na društvenim mrežama da je stan u Gundulićevoj, po prijedlogu tvrtke Državne nekretnine u trenutku dodjele službenog stana, bio jedini adekvatan i raspoloživ.
Unatoč tome što sam po zakonu kao tadašnji ministar državne imovine za to bio ovlašten, dodao je, Povjerenstvo je istaknulo da nije trebao potpisati odluku o dodjeli na korištenje službenog stana.

“To je jedini krimen, s obzirom na to da ni Povjerenstvo ne spori moje pravo da mi se, kao i drugim dužnosnicima, dodjeli državni stan na privremeno korištenje”, objavio je tada Banožić na Facebooku, dodajući da je Upravni sud slične odluke Povjerenstva već preispitivao te da će o toj odluci zatražiti sudsku zaštitu.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.