fbpx
Foto: Marijo Basic / CROPIX

Banke ponudile moratorij na kredite koji se inače može tražiti, bez obzira na epidemiju

Autor: D.Kt.

Najavu banaka da će dužnicima omogućiti moratorij na tri mjeseca za otplatu kredita, ali uz naplatu kamate, saborski zastupnik Snage i društveni aktivist Goran Aleksić ocijenio je nikakvom mjerom, pogotovo u vrijeme krize, jer se radi o uobičajenoj praksi koju dužnik može uvijek zatražiti od banke.

„Vlada bi trebala donijeti odluku da se zbog epidemije koronavirusa svima koji to zatraže omogući moratorij na otplatu kredita, bez naplaćivanja kamate i zaustaviti sve blokade i ovrhe i gotovo! Moratorij mora biti takav da se ne plaća apsolutno ništa te nakon završetka krize nastavljamo plaćati tamo gdje smo stali prije moratorija. Sad je vrijeme da Vlada donosi suverene odluke, nije mi jasno čega se naša Vlada boji“, pita se Aleksić.

Napominje pri tom da „banke u Hrvatskoj žive predobro“ i ističe činjenicu da banke pored 59 milijardi kuna kapitala imaju i 34 milijarde kuna viška likvidnosti s kojima ne znaju gdje bi, odnosno mogu tu likvidnost uložiti u bilo što.


Također, Aleksić podsjeća i na 20 milijardi kuna koje su banke u Hrvatskoj pravomoćnom presudom dužne vratiti dužnicima, pri čemu se to odnosi na preplaćene kamate, preplaćeni tečaj i pripadajuće zatezne kamate. No, i pored ovih vrtoglavih cifara njihova duga banke građanima kao nekakav spas nude nešto što je u bankarskom poslovanju uobičajeno ako ih dužnik to zatraži.

„Primjerice, u Francuskoj je 2015. tamošnja udruga za zaštitu potrošača kolektivnom tužbom tužila banke zbog kredita u švicarcima i državno tužiteljstvo je nakon toga 2016. podiglo kaznenu tužbu na kaznenom sudu zbog zavaravajuće poslovne prakse banke kod ugovaranja valutne klauzule CHF. Presudom je banka morala platiti maksimalnu kaznu u francuski državni proračun zbog zavaravajuće poslovne prakse te svakom dužniku pojedinačno isplatiti razliku tečaja CHF-EURO, zatezne kamate na preplaćene iznose te dodatno između 10 i 20 tisuća eura nematerijalne štete ovisno o iznosu kredita“, napominje Aleksić i dodaje da dužnici koji su ugovorili CHF kredite nisu morali pojedinačno tužiti banku i čekati 5 do 6 godina presudu, kao što je slučaj u Hrvatskoj.

Zbog bahatog i nepoštenog ponašanja banaka u Hrvatskoj Aleksić namjerava pitati Vladu koliko je dosad država podigla kredita kod poslovnih banaka i koliko im je naknada i kamata platila kako bi javnost vidjela koliko su banke zaradile samo od države, dok u vrijeme epidemije koronavirusa građanima nude moratorij u kojem moraju plaćati kamatu.

Jer, dok je cijela ekonomija stala jedino će bankama, koje raspolažu milijardama kuna viška, rasti profit, zaključuje Aleksić i dodaje da je takvu ponašanju banaka kumovala i HNB za koju kaže da je „glavni kanal za marifetluke banaka u Hrvatskoj“.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.