Bandićev spomenik Domovini gradit će njegov kum! Evo kako se odvijao natječaj

Autor: Dnevno

Još u listopadu 2015. gradonačelnik Milan Bandić najavio je podizanje spomenika koji bi trebao preuzeti komemorativnu funkciju Oltara domovine. No umjesto na Medvedgradu stajat će na ledini između zgrade gradskog poglavarstva i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Potom je godinu dana poslije izabran i rad arhitekta Nenada Fabijanića za Spomenik domovini, da bi se tek lani raspisao natječaj za izvođača radova, koji je u siječnju ove godine poništen, piše Večernji list.

Poništili prvi natječaj I to zbog jednog jedinog razloga – krive procjene vrijednosti radova. Iz Grada su, naime, ocijenili da bi podizanje moglo koštati 21,5 milijuna kuna (bez PDV-a), no kad su otvorili ponude, odnosno jednu koja je stigla na natječaj, zaključili su da to nije iznos unutar kojeg se može realizirati Fabijanićevo djelo. Tu jednu ponudu poslala je zajednica ponuditelja tvrtki Tigra i Vodotehnika, iz koje su odredili da posao mogu odraditi za šest milijuna kuna više od procijenjenog. Sada su istim tvrtkama, koje su se opet jedine javile na ponovljeni natječaj, dodijelili i ugovor. No ovaj put procjena Grada bila je da će radovi stajati 30 milijuna kuna, a Tigra i Vodotehnika dala je ponudu da će ih odraditi za 34,7 milijuna.

Vodotehnika je, inače, gradila tzv. “Bandićeve” fontane, a Tigra je, pak, poznata po brojnim poslovima koje je radila za Grad Zagreb, ali i po tome da je njen vlasnik Milan Penava kumstvom povezan s gradonačelnikom. Radovi bi, kako neslužbeno doznajemo, mogli početi na jesen, a sam autor kaže kako bi se u idealnim uvjetima Spomenik domovini mogao otkrili iduće ljeto. – Ili najkasnije do jeseni – govori Fabijanić, dodajući da ne očekuje probleme prilikom podizanja spomenika. Riječ je, dodaje, o simbolu hrvatskog zajedništva, pa nema mjesta brzopletosti. Kako ništa ne bi ometalo radove kad počnu, prije mjesec dana izmješten je i magistralni vrelovod na Trgu Stjepana Radića. Iako je visoku cijenu već kritizirala oporba u Gradskoj skupštini, gradonačelnik Milan Bandić opravdao ju je specifičnošću i složenošću projekta te materijala.

 

 
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.