Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bandić zatajio da je ugostio masone? U Zagrebu se sastale čak tri lože s područja bivše Jugoslavije!

Autor: Dnevno

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić organizirao je prijam za masone krajem proljeća prošle godine kada su se povodom obilježavanja stote obljetnice od osnivanja Velike lože Srba, Hrvata i Slovenaca “Jugoslavija” u Zagrebu sastali predstavnici velikih loža iz Srbije, Hrvatske i Slovenije , prenosi Večernji.

“Ovaj važni jubilej proslavljen je u izuzetno srdačnoj i bratskoj atmosferi uz prateći program i uz prijam kod gradonačelnika grada Zagreba”, objavljeno je lanjskog lipnja na internetskoj stranci Regularne Velike lože Srbije drevnih, slobodnih i prihvaćenih masona.

Međutim, slobodni zidar iz Srbije, Branko Rogošić, navodi da masone na kraju nije primio gradonačelnik, nego se u zadnji tren pojavila njegova pomoćnica.

Kako je raspored gradonačelnika Bandića i njegovih suradnika tih dana bio, kao i uvijek, ispunjen, o čemu je njegov tim redovito izvještavao na web-stranici, ovaj događaj iz palače Dverce nije zabilježen na službenim stranicama Grada.

Na zajedničkoj fotografiji, koji su objavili masoni iz Srbije, pozirali su veliki majstor Velike lože Srbije, dr. Lukas Rasulić te veliki majstor Velike lože Hrvatske “Grof Ivan Drašković”, dr. Slobodan Kuvalja.

Velika loža Hrvatske “Grof Ivan Drašković” , najstarija masonska loža u Hrvatskoj, osnovana je 1993. godine, a njezin veliki meštar bio je i odvjetnik Marijan Hanžeković, nakon čije je smrti šef slobodnih zidara postao liječnik Slobodan Kuvalja. Zamjenik mu je Boris Vucelić, a tajnik Dragutin Lovrenčić. Najstarija masonska loža, ujedno ona koja se smatra jedinom priznatom, jest ona osnovana 1993.

Navodno u Hrvatskoj postoji više od deset masonskih loža, ali u registru udruga postoje tri koje u svome nazivu imaju riječ loža, a koje promiču slobodnozidarski svjetonazor. Dvije su u Zagrebu, jedna u Rijeci.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.