fbpx
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Bandić traži ‘zeleno svjetlo’ za zaduživanje

Autor: Sanja Plješa

Grad Zagreb traži od hrvatske Vlade izmjene tri zakona vezana uz financiranje lokalne i regionalne samouprave kako bi se mogao neograničeno zaduživati, piše u petak Jutarnji list.

Zagreb traži izmjene zakona s ciljem da izda obveznice vrijednosti do okvirno pet milijardi kuna preko kojih bi sufinancirao obnovu grada nakon potresa. Da je to jedna od ideja koju su izložili potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću Jutarnjem listu potvrdio je i Zdravko Kojić, gradski zastupnik stranke Milana Bandića i bivši šef gradskih financija.

“Mi bismo htjeli da jedinice lokalne samouprave, prije svega Grad Zagreb, uopće nemaju ograničenja kod zaduživanja, kao što država nema, jer nam je sada to ograničeno na dva posto proračuna godišnje i ukupno na 20 posto. Tražimo ili delimitaciju na 50 posto ili bez ikakvog limita kako bismo mogli izdati obveznice na duži rok, pa i do 15 do 20 godina”, pojašnjava Kojić.

Definirani limiti zaduživanja

Limiti zaduživanja sada su definirani Zakonom o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, Zakonom o proračunu i Zakonom o izvršenju proračuna, a Grad Zagreb o tome već neko vrijeme pregovara s Marićem. Prema njihovom tumačenju on nije zatvorio vrat, ali nije oduševljen s takvom idejom pa od njega traže da on da rješenje, ako već neće pristati na njihovo.

“Ima takvih ideja, ali još uvijek je to u fazi razmišljanja. razgovori su se vodili više puta, a mi tražimo da se prilagode zakonska rješenja kako bi se omogućili veći prihodi Gradu”, kaže Kojić

Pitanje je mogu li se izmjene tih zakona donijeti u kratkom roku budući da se Sabor raspušta već u ponedjeljak, a Vlada eventualno može na nekoj telefonskoj sjednici uputiti takve izmjene Saboru još ovaj tjedan ili u ponedjeljak, što je malo vjerojatno, piše Jutarnji list.

Bandić traži izmjenu zakona kako bi se Zagreb mogao neograničeno zadužiti
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.