Foto: Marko Prpic/PIXSELL

BAČIĆ PROGOVORIO O ZABRANI ZDS! STIŽE KONAČNI SUD: Spomenuo Milanovića! Predsjednik bi mogao puknuti!

Autor: N.K

Danas se sastala vladajuća koalicija prvi put nakon ljetne stanke. Među prvima je dao izjavu Branko Bančić koji je otkrio kako se razgovaralo o izboru predsjednika Vrhovnog suda.

Sudeći po njegovoj izjavi, cijela procedura bi se mogla otegnuti.


“Danas se očitovala opća sjednica Vrhovnog suda stavom o kandidatima koji su se prijavili. Pričekat ćemo i obrazloženje i isto tako vladajuća većina će pričekati i raspravu, intervju s kandidatima koji su se prijavili za javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda koji će provesti nadležni saborski Odbor za pravosuđe”, kazao je i dodao kako će kada  dobiju službeni prijedlog predsjednika RH, da će tada vladajuća većina donijeti svoj sud između ostalog na temelju zaključka Odbora.

Predsjednik predlaže, ali…

Na konstataciju da kandidat može biti samo jedan i da mogu dići ili ne ruku za osobu koju predlaže predsjednik RH, Bačić je kazao da zakon daje mogućnost da se omogući uvid u sve kandidate.

“Jasno je da je Ustavno pravo i zakonsko pravo predsjednika predložiti kandidata za kojeg misli da je najbolji, ali ovim postupkom će se moći u javnosti vidjeti kada se sučelimo sa saborskim zastupnicima i kandidatima u stručnom smislu koji je kandidat najbolji”, kazao je Bačić.

“Zakon i Ustav je takav da je moguće glasovati o onome koga podrži predsjednik, svjesni smo toga, ali želimo svima koji se osjećaju pozvanima i program se javiti. Kada prođe proces koji je zakonom predviđen čut ćemo svih njih, ali ćemo glasati o kandidatu kojeg podrži predsjednik RH. Tako je i drugačije ne može biti. Mislim da je dobro da taj proces i predsjednika u njegovoj ustavnoj ovlasti predlaganja kandidata na određeni način, neću reći prisiljava, ali mu daje okvir da čuje što drugi kandidati imaju za reći”, kazao je.

Za dom spremni

Kazao je i da se ne želi izjašnjavati o bilo kojem kandidatu te da je javnost kroz ovaj proces mogla sa svoje strane vidjeti dosadašnji rad svih kandidata i njihove programe.

“Na kraju ćemo glasovati o kandidatu kojeg predloži predsjednik”, kazao je.

Odgovorio je i je li razlog tome što pozdrav “za dom spremni” nije bio tema sastanka jer ne postoji suglasje HDZ-a i nacionalnih manjina.
“Na sastancima vladajuće većine smo se izjašnjavali o tom pokliču i ostavili smo da ćemo se na jesen vidjeti da li će doći konkretni prijedlog o tom izjašnjavanju. Držimo da je uporaba tog pokliča u hrvatskom pravnom sustavu zabranjena”, kazao je te dodao da će konačnu odluku donijeti na razini vladajuće većine.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.