Foto: Guliver

Azerbajdžanska vojska probila ključnu liniju obrane, Armenske snage trpe teške gubitke

Autor: I.G.

Sada je već potpuno jasno, vlada Republike Armenije na čelu s Nikolom Pashinyanom ne namjerava se miješati u sukob svojom vojskom na strani karabaških armenskih snaga. Čini se da je sudbina samoproglašene republike ovime i konačno zapečaćena

Postoje izvješća da se azerbajdžanske trupe kreću prema Karabahskim naseljima Martuni i Askeran. Potonji se nalazi samo 14 km od Stepanakerta, dok je Martuni (azerbajdžanski: Khojavend) – smješten otprilike 40 km istočno od spomenutog glavnog grada nepriuznate republike Nagorno Karabah, izvješćuju u srijedu vojni promatrači čije riječi prenose ruski mediji, piše Geopolitika.news.

Broj gubitaka Obrambene vojske Nagorno-Karabaha raste. Oružane snage Azerbajdžana koriste gotovo cijeli arsenal udarnih sustava, uključujući i borbene zrakoplove.

Novi rat na pragu Europe: Zaratile dvije euroazijske zemlje, odjekuju sirene za uzbunu

Sastanak Vijeća sigurnosti

Predsjednik Nagorno Karabaha Samvel Shahramanyan sazvao je ranije u srijedu prošireni sastanak Vijeća sigurnosti nepriznate republike, kazavši kako je reakcija međunarodnih čimbenika na trenutačnu situaciju i njeno prevladavanje “neadekvatna i da se ne poduzimaju nikakvi praktični koraci po tom pitanju, na temelju čega će Artsakh (azerski naziv za Stepanakert) biti primoran poduzeti odgovarajuće mjere, imajući kao prioritet osiguranje fizičke sigurnosti stanovništva.”

Jutros su vlasti Nagorno Karabaha izvijestile o nastavku neprijateljstava duž cijele crte dodira, ističući da obrambena vojska Republike pruža tvrdoglav otpor.
Azerbajdžanska vojska je na nekoliko mjesta probila liniju dodira s “ilegalnim armenskim formacijama” u području Karabaha i “namjerava realizirati svoje strateške ciljeve” – kazao je za Reuters pomoćnik predsjednika Azerbajdžana Hikmet Hajiyev. Prema njegovim riječima, Baku je spreman razgovarati samo s razoružanim karabaškim Armencima.

Uvečer 19. rujna azerbajdžanska predsjednička administracija poslala je Stepanakertu prijedlog za sastanak u Jevlahu kako bi se razgovaralo o pitanju “reintegracije”. Prije toga, Baku je naveo uvjete za prekid neprijateljstava – razoružanje i samoraspuštanje “režima” u Nagorno-Karabahu.

Nemir se vratio na Kavkaz, zbog ove operacije prijeti kriza: Velike sile imaju interese, Rusiju optužili da su sve znali

‘Protuterorističke mjere’

Oružane snage Azerbajdžana “uspješno nastavljaju lokalne protuterorističke mjere koje se provode u regiji Karabah”. Ovo je danas, 20. rujna, na sljedećem brifingu izjavio glasnogovornik ministarstva obrane Azerbajdžana, pukovnik Anar Eyvazov.

Prema azerbejdžanskoj strani, u sklopu “antiterorističke operacije” uništeno je do dvadeset vojnih vozila, više od četrdeset topničkih postrojenja, više od trideset minobacača 82 mm i 120 mm, dva protuzračna raketna bacača, više od šest minobacača stanice za elektroničko ratovanje i druge vojne opreme koja pripada armenskim oružanim snagama.

Foto: Guliver

Eyvazov je naznačio da je više od 60 borbenih položaja karabaških snaga došlo pod kontrolu azerbajdžanske vojske.

Sada je već potpuno jasno, vlada Republike Armenije na čelu s Nikolom Pashinyanom ne namjerava se miješati u sukob svojom vojskom na strani karabaških armenskih snaga.

Čini se da je sudbina samoproglašene republike ovime i konačno zapečaćena i da oko toga, očito, postoji konsenzus regionalnih, a moguće i pojedinih globalnih sila.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.