Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

AUTOGOL BOGATOG HDZ-ovog MINISTRA! Imenovao čovjeka kojeg nije nikako smio: ‘Mnogo je neobičnih poslova usko vezanih uz njegovog juniora’

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Ne tako davne 2021., bez puno pompe, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs imenovao je Hrvoja Puljiza novim ravnateljem Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET-a. Pritom je Puljiz vodstvo CARNET-a preuzeo na četiri godine, koliko traje mandat na toj poziciji.

Ono što je formalno o Puljizu rečeno jest da je riječ o diplomiranom ekonomistu koji se školovao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, nakon kojega je završio i poslijediplomski specijalistički studij financijskog menadžmenta na splitskom Ekonomskom fakultetu.

Prije nego što je došao na čelo CARNET-a, Puljiz je radio kao direktor Sektora operativnih i pravnih poslova u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu, a radio je i kao tajnik Kabineta ministra znanosti i obrazovanja, gdje je bio odgovoran za učinkovito funkcioniranje Kabineta.

Zatajena povijest

Sve je to transparentno navedeno u Puljizovu životopisu, u kojem se tvrdi i da je ostvario višegodišnju karijeru u segmentu upravljanja investicijskim fondovima te na polju financijskog savjetovanja, no ono što se u njegovu životopisu ne navodi jest to da je Puljiz bio poslovni partner ministrova sina Rikarda Fuchsa, kojega godinama prate kontroverzije povezane upravo s njegovim tvrtkama i poslovanjem.

Baš se zbog toga Fuchs mlađi nedavno našao u središtu pozornosti javnosti jer je pet godina nakon zaprimljene kaznene prijave zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu nad njim i njegovim puncem, poznatim zagrebačkim liječnikom Gordanom Nolom, i to zbog sumnje u prevaru u gospodarskom poslovanju.

Istraga se odnosi na razdoblje od 8. kolovoza 2008. do kraja rujna 2011., a sumnja se da je spomenuti dvojac s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi tvrtki Oportunitas ulaganje mešetario dionicama legendarne tvrtke TOZ Penkala.

Pritom treba znati da je Puljiz bio direktor u tvrtki Oportunitas d.o.o., preko koje i jest surađivao sa sinom ministra Fuchsa koji mu je omogućio poziciju u CARNET-u. Puljiz je u iskazu na sudu gdje je nazočio u svojstvu svjedoka potvrdio da je 2008. godine bio direktor i suvlasnik trgovačkog društva Oportunitas d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, s tim da je direktor prije njega bio upravo ministrov sin.




Kada je Fuchs imenovao Puljiza za ravnatelja Carneta taj je dio njegove karijere naprosto nestao iz biografije, te se nigdje ne navodi niti to da je s Fuchsom mlađim bio partner i 2010. godine tijekom projekta trgovačkog centra u Virovitici, a osim toga Puljiz je bio direktor, predsjednik i prokurist tvrtki Real Capital d.o.o., Uvala Trstenik d.o.o., Hotelj Njivice i nekolicine drugih kojima je suvlasnik jedna od firmi kojima je opet osnivač Rikard Fuchs.

U nedavnoj optužnici se pak navodi da je prvookrivljeni Fuchs mlađi zajedno s Nolom po prethodnom dogovoru, a u namjeri pribavljanja znatne i protupravne imovinske koristi preko Oportunitas ulaganja od Ede Baričevića zatražio da tom trgovačkom društvu da dionice trgovačkog društva TOZ Penkala ukupne vrijednosti od 840.000 kuna, pri čemu mu je lažno obećao da će mu ih društvo platiti u roku od 30 dana od sklapanja ugovora premda takve namjere nisu imali znajući da Oportunitas ulaganje nema zadovoljavajuću likvidnost. Na osnovi ranijeg dogovora, dogovoreno je da Nola s Baričevićem zaključi ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica, a riječ je bila o 2000 dionica.

Pripremljena prevara

Baričević, prema tvrdnjama iz optužnice, u dogovor nije sumnjao te je dionice prepustio vjerujući da će one doista biti plaćene, kao i da će plaćanje izvršiti Oportunitas ulaganje u roku od 30 dana. Sve se to trebalo realizirati i preko aneksa ugovora o kupoprodaji i prijenosu dionica kojim je prodavatelj dopustio stjecatelju da u knjizi dionica koja se vodi kod Središnje depozitarne agencije izvrši prijenos prava vlasništva na dionicama, pa su shodno tome bez podmirivanja računa dionice TOZ-a postale vlasništvo trgovačkog društva Oportunitas ulaganje.




Ispostavilo se zatim da ni nakon 30 dana dionice nisu plaćene Baričeviću, iako je trgovačko društvo Oportunitas ulaganje raspolagalo novcem za isplatu kupoprodajne cijene jer im je novac pozajmilo drugo trgovačko društvo, Industrogradnja nekretnine.

Na koncu je, nakon podosta natezanja, Baričeviću isplaćen samo dio iznosa pa se zato sada Fuchsa i Nolu među ostalim tereti i za to da su kao predstavnik ili zastupnik pravne osobe s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za tu istu pravnu osobu lažnim prikazom činjenica doveli nekoga u zabludu te ga održavali u zabludi, čime su naveli da Baričević na štetu svoje imovine nešto učini, a time je pribavljena znatna imovinska korist njihovoj tvrtki, dok je s druge strane Baričeviću nanesena znatna šteta.

Smatra se da su Fuchs i Nola počinili i kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, a optužnica protiv tog dvojca temelji se na više od 70 dokaza među kojima se nalazi i mišljenje stalne sudske vještakinje za financije iz Centra za financijska vještačenja u Zagrebu. Vidljivo je kako je dvojicu uglednika kazneno prijavio oštećeni Baričević, a iako su se Fuchs i Nola dosad branili šutnjom, ponešto podataka o njihovu poslovanju moguće je pronaći i u sudskom registru za trgovačko društvo Oportunitas ulaganje, čiji je pravni sljednik tvrtka Prva ulaganja sa sjedištem na zagrebačkoj Savskoj cesti.

Oročena sredstva

Jedini osnivač i direktor tih društava je Gordan Nola, s tim da je u travnju 2015. otvoren postupak predstečajne nagodbe nad Prvim ulaganjima, a u ovom portfelju tvrtki treba spomenuti i tvrtku Oportunitas d.o.o. sa sjedištem u Jurišićevoj, gdje je direktor bio Fuchs mlađi. U kolovozu 2008. sklopljen je ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica između Baričevića kao prodavatelja i trgovačkog društva Oportunitas ulaganje koje je zastupao direktor Nola, s tim da se ispostavilo kako je u prosincu te iste godine došlo do davanja kredita u iznosu od 15,712.200 kuna, kao i da je Industrogradnja nekretnine izdala nalog banci da izvrši prijenos oročenih sredstava po ugovoru o oročenom kunskom depozitu u iznosu od šest milijuna kuna u korist Oportunitas ulaganja, odnosno trgovačkog društva Prva ulaganja, čiji je direktor Gordan Nola, sa zajmoprimcem Oportunitas, čiji je direktor bio Hrvoje Puljiz, zaključio ugovor o zajmu na iznos od 2,712.000 kuna.

Nakon što je zaključen ugovor o pozajmici, Industrogradnja nekretnine kao založni vjerovnik i zajmoprimac-zalogodavac Oportunitas ulaganja u kolovozu 2008. zaključuje i ugovor o založnom pravu kojim založni vjerovnik ostvaruje pravo na tražbinu u iznosu od 15,712.200 kuna, a kako bi se osigurala tražbina, Nola i Fuchs zalažu dionice TOZ Penkale.

U siječnju 2012. po nalogu Trgovačkog suda u Zagrebu tuženik Prva ulaganja Baričeviću je trebao isplatiti iznos od 840.000 kuna skupa sa zateznim kamatama, no oni tu obvezu nisu potpuno ispunili, a Prva ulaganja su u studenome 2011. završila u blokadi koja je trajala sve do 2015., nakon čega je iniciran postupak predstečaja od Prvog ulaganja, a taj postupak okončan je povlačenjem prijedloga.

No nakon proteka roka za plaćanje Fuchs i Nola Baričeviću u zajedničkom dogovoru izdaju bjanko zadužnicu bez pokrića, iz čega proizlazi da su njih dvojica postupala zajedno i dogovorno, svjesni da se tom zadužnicom Baričević neće moći naplatiti.

Lažni dogovor

Baričević je tijekom svjedočenja rekao da je 2008. bio predsjednik Uprave TOZ Penkale i da je bio vlasnik dionica toga društva, što je i Fuchsu bilo vidljivo iz knjige dioničara. Zbog toga ga vjerojatno i jest nazvao kako bi s njime dogovorio prodaju dionica. Baričević i Fuchs su postigli sporazum o kupoprodaji paketa od 14.000 dionica TOZ Penkale za koje je Fuchs nudio 350 kuna po dionici, na što mu je Baričević predložio 420 kuna po dionici.

Fuchs potom kaže da bi kupio 12.000 dionica preko Zagrebačke burze, a preostali dio od 2000 dionica na temelju kupoprodajnog ugovora i trgovačkog društva Oportunitas ulaganje. Dogovor je po svemu sudeći postignut, ali ne i ispoštovan, a tužiteljstvo sada smatra kako su Fuchsov sin i njegov punac Nola lagali Baričeviću koji je na koncu uspio naplatiti samo 77.338 kuna. U vrijeme istrage progovorio je i Josip Galinec, i to kao odgovorna osoba Industrogradnja nekretnina, potvrdivši da je bio u poslovnom odnosu s Fuchsom baš radi kupnje dionica TOZ Penkale, koje je za svoju tvrtku kupio od tvrtke ministrova sina Oportunitas ulaganje.

Galinec je istražiteljima otkrio da je u kolovozu 2008. ugovorio posudbu 50 posto iznosa cijene dionica, ali i da je način isplate odredio upravo ministrov sin tako da je jedan dio duga plaćen Nolinoj tvrtki, dok je u fazi dokapitalizacije Industrogradnje tvrtka Oportunitas ulaganje u ime Galinčeve tvrtke Negotiator dionice Industrogradnje otkupila za dva milijuna kuna.

O svemu tome ponešto je mogao znati i prvi čovjek CARNET-a Puljiz, koji je poslovao s problematičnim Fuchsovim sinom, koji živi u zagrebačkoj Šenoinoj ulici. Upravo je 7dnevno pisao o poslovima Fuchsova sina na Sejšelima, gdje je osnovao tvrtku See Project LTD., čija je svrha, prema njegovim riječima, bila posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja je trebala kupiti nekretninu u našoj zemlji.

Mogao je znati

Kako se Fuchs zbog te tvrtke našao i na stranicama portala Oštro, tako je novinarima objašnjavao da ta čudnovata tvrtka nije bila vezana uz Hrvatsku, nego je bila riječ o projektu koji se s jednim američkim fondom trebao realizirati u Nizozemskoj, što se nije dogodilo pa je zato tvrtka ugašena 2020.

Zanimljivo je da su gotovo sve tvrtke u kojima je Fuchs mlađi bio na vodećim pozicijama u vlasništvu tvrtke Oportunitas Group LTD koja je registrirana na otoku Jerseyu u La Mancheu, koji je na glasu kao jedna od najefikasnijih europskih poreznih oaza. Da bi se na tom otoku tvrtka osnovala, vlasnik mora živjeti na Jerseyu, međutim, postoje i servisi koji spajaju inozemne investitore s lokalcima koji glume stvarne vlasnike, što je slučaj i s Fuchsovim Oportunitas Groupom koji je vlasnik nekolicine nekretnina u našoj zemlji, opet povezanih s ministrovim sinom.

Uz to što se u medijima Fuchsa mlađeg povezivalo s izbjegavanjem plaćanja poreza, dovodilo ga se i u vezu s Galincem i preuzimanjem Industrogradnje, s tim da su pojedinci tvrdili da je i ministrov sin bio sudionik financijskog inženjeringa s ciljem da Industrogradnja preuzme TOZ.

Fuchs je pritom dionice tvrtke kupovao po visokoj cijeni, a potom ih prodavao znatno povoljnije kako bi snizio cijenu većinskog paketa dionica te na taj način Industrogradnji omogućio preuzimanje te tvornice po nižoj cijeni, i sve to, naravno, s ciljem preuzimanja atraktivnog zemljišta na kojem se ta kultna kompanija nalazila.

Da Fuchs voli nekretnine, pokazalo se i 2012. kada su mediji doznali da je Vlada poklonila Crkvi 25.000 četvornih metara u Ilici za gradnju crkvenog sveučilišta, no Crkva je 6500 tih četvornih metara dala u najam na 99 godina, po nepoznatoj cijeni, tvrtki Ilica Centar.

Razgranati poslovi

Fuchs je bio jedan od direktora u toj tvrtki, uz predstavnika Stipić grupe, te su na tom zemljištu planirali graditi shopping-centar.

Sve u svemu, riječ je o mnogo neobičnih poslova koji su usko vezani uz sina najbogatijeg ministra, koji se o ovoj temi nikada dosad nije oglašavao. Ne oglašava se previše ni Fuchs mlađi, ali je nedvojbeno da njegove afere i njegovo poslovanje utječu na imidž profesora Fuchsa koji je odlučio zbrinuti poslovne partnere svojeg sina, što mu je u diskreciji i pošlo za rukom.

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.