Foto: Marko Todorov / CROPIX, Ilustracija

Apsurdan slučaj kakav se, vjerojatno, može vidjeti samo u Hrvatskoj: Sudac sudi samom sebi

Autor: Darko Petričić

Pred Općinskim sudom u Novom Zagrebu, Stalna služba Zaprešić, tužen je sudac Zvonimir Dodig zbog grubog kršenja prava stranke u sudskom postupku. Pravo na pošteno suđenje i zaštitu temeljnih ljudskih prava zajamčeno je EU Poveljom o temeljnim ljudskim pravima i Konvencijom o ljudskim pravima koja su iznad nacionalnog prava. Država članica, nacionalni sudovi i sudac koji odlučuje u sudskom predmetu odgovorni su ako povrijede pravo Unije.

U postupcima u kojima sudi sudac Zvonimir Dodig stranka je više puta ukazivala na povredu čl. 20. Ustava RH – jednakost pred zakonom, ali su se suci toga suda, između ostalih i tuženi sudac Zvonimir Dodig, oglušili na sve prigovore.

Posebno je čudno što je sudac Zvonimir Dodig u jednom predmetu donio rješenje o ovrsi, a da kasnije uopće nije sudjelovao u tom ovršnom postupku kao sudac, već je suditi nastavila ovršna sutkinja Maja Sarić. Poseban problem u ovom slučaju je i to što sudac Zvonimir Dodig inače uopće ne sudi u ovršnim postupcima, već isključivo u parničnim.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX, ilustracija

Kršenje prava

Sudovi Republike Hrvatske, neprimjenom europskog prava i konvencija i suđenjem protivno europskom pravu, izravno krše i članak 134. Ustava RH koji glasi: “Međunarodni ugovori koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, čine dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske, a po pravnoj su snazi iznad zakona. Njihove se odredbe mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava.” U hrvatskom pravnom sustavu službene osobe suda, Državnog odvjetništva i Ministarstva pravosuđa ne poštuju pravomoćno presuđenu odluku.

Ne postoji pravna sigurnost u hrvatskom pravnom sustavu. Iako je europsko pravo nadređeno hrvatskom nacionalnom pravu, zahtjev građana da im sudovi sude primjenom europskog prava nailazi na ogroman otpor sudaca na nacionalnim sudovima. Vrhunac sudačke drskosti svakako je slučaj koji ovdje obrađujemo kad tuženi sudac, rasporedom predsjednice suda, sudi sam sebi.
Uopće se ne trebamo čuditi kada građani, ne imajući drugu mogućnost za zaštitu svojih prava, podnesu tužbe protiv sudaca radi naknade štete zbog kršenja ljudskih prava.

Međutim, vrhunac crnog humora u hrvatskom pravosuđu nastupa kada tuženom sucu Zvonimiru Dodigu dodijele na rješavanje tužbu u kojoj on ima i ulogu tuženika. No tu nije kraj agoniji. U odnosu na istoga suca, ista stranka zatražila je njegovo izuzeće, a isti taj sudac šalje tužitelju u pretinac obavijest da će biti sankcioniran jer zloupotrebljava procesna ovlaštenja. Svatko drugi bi takvu obavijest shvatio kao prijetnju, samo su suci ekskulpirani ako građanima upute pismo iz kojeg se prijetnje naziru. Suci to rade zato što su nedodirljivi, a izvjesno je da će Dodig sebi dosuditi oslobađajuću presudu.

Foto: Marko Todorov / CROPIX, Ilustracija

Ne sjeća se

Analizirajući nekoliko godina unatrag, postoje brojne afere u kojima su suci prozvani i za pljačku i za uzimanje mita i za zloporabu ovlaštenja u zemljišnoknjižnim postupcima, ali i za zloporabu položaja i ovlaštenja u stečajnim postupcima. Posebno se iz slučaja optuženog suca Mihaela Kovačića nazire pretpostavka da za građane ne postoji pravna sigurnost i pošteno suđenje. “Ne sjećam se, nemam pojma što se događalo, bio sam više pijan nego trijezan”, izjavio je sada već bivši sudac.
Sudac Mihael Kovačić je, naime, s još dvoje stečajnih upravitelja i drugih devet osoba optužen za izvlačenje novca iz stečajnih masa poduzeća. Njihov organizirani stečajni kriminal trajao je od sredine 2008. do veljače 2021., kada su svi uhićeni u velikoj policijskoj akciji. “Pola se ne sjećam, bio sam pijan”, izjavio je optuženi sudac kojem je prema navodima iz optužnice isplaćeno najmanje 573.156 eura, dok je preostalim okrivljenicima i s njima povezanim pravnim i fizičkim osobama isplaćeno ukupno najmanje 2,521.180 eura.

Novi zakon o neradnim nedjeljama podijelio i same trgovce: ‘O ovome prije nismo ni razmišljali’
“Istina je sve što ste naveli, ali to za što mene optužujete, to rade svi”, branio se sudac. Pred sudovima i sucima svi bi građani trebali imati jednako pravo i jednaku priliku na pošteno suđenje. Nažalost, nemaju svi jednako pravo, stoga neki građani nemaju drugog izbora nego se odlučiti za podnošenje tužbe protiv sudaca zbog povrede ljudskih prava. Ironija je kada takvu tužbu dobije sudac koji je tužen u istoj tužbi pa prema tome sudi sam sebi.

Vijeće Europe bilo bi zacijelo zgroženo kada bi znalo za sve što se događa pred hrvatskim sudovima, pe će, logično, civilna udruženja koja se bave zaštitom građana od pravosudne mafije biti prisiljena u budućnosti obraćati se na tu adresu.

Autor:Darko Petričić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.