Snimio: Bruno Konjevic / CROPIX

Anušić poručio: ‘To mjesto je jedan mali Vukovar, napravili su nevjerojatnu stvar’

Autor: Dnevno.hr

Vukovar je najsvetije mjesto hrvatske novije povijesti, rekao je ministar obrane Ivan Anušić na obilježavanju 32. godišnjice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara kod Zavjetne kapelice na Putu spasa, poznatijem kao “kukuruzni put”, gdje su danas položeni vijenci i upaljene svijeće.

“Vukovar je obranio Hrvatsku i da nije bilo Vukovara, puno toga bi bilo drugačije. Vukovar i vukovarski borci su spasili ne samo Hrvatsku nego i Osijek i cijelu istočnu Hrvatsku. Dali su nam prostora da se naoružamo, da dobijemo i naše saveznike u Europi i svijetu, i zato im neizmjerno hvala”, poručio je novi ministar Anušić.


Dodao je kako su Bogdanovci jedan mali Vukovar te su mjesto koje je napravilo nevjerojatnu stvar u Domovinskom ratu odupirući se višestruko nadmoćnijem i brojnijem neprijatelju.

Vodotoranj

‘Kukuruzni put’

“Da smo uspjeli sačuvati ‘kukuruzni put’ ili neki drugi koridor, Vukovar zasigurno ne bi nikad pao. Nažalost, to nije bilo tako. Vukovar nije izdržao. Sutra smo u Koloni sjećanja i sjetit ćemo se svih onih koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku i s punim pijetetom i uvažavanjem pokloniti se žrtvi Vukovara”, rekao je Anušić.

Anušić otkrio želi li vidjeti Pupovca u Vukovaru: ‘Neće biti dvije Kolone’

Podsjetimo, tijekom tromjesečne opsade Vukovara, ‘kukuruzni put’ bio je jedini put koji je spajao grad Vukovar sa slobodnim vinkovačkim područjem.

Protezao se kroz kukuruzna polja od Bogdanovaca do Vukovara i njime je u opkoljeni grad stizala humanitarna i medicinska pomoć, kao i oružje i branitelji, a njime su i mnogi ranjenici i civili izašli iz neprestano napadanog Vukovara. Put je bio u funkciji sve do početka listopada i okupacije Marinaca, čime se Vukovar našao u okruženju.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.