Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Anušić objasnio što sve dobivamo s Bradleyima: ‘Napravili smo kružnu ekonomiju’

Autor: I.G.

Ministar obrane Ivan Anušić izjavio je danas za HRT-ov Dnevnik kako je ključno ulagati ne samo u visokotehnološku opremu, već i u ljudske potencijale Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), ističući važnost motivacije i zadovoljstva vojnog osoblja.

“Dobivamo sposobnosti koje se očituju u zadržavanju borbene komponente HRZ-a. Čuvat će naše nebo, čuvati sigurnost Hrvatske i hrvatskog naroda. Moramo biti svjesni da su MiG-ovi koje smo dosad koristili na rubu iskoristivosti i neće više biti operativni. Rafalei su nešto što će to svakako opet vratiti u fazu kakva treba biti, a to je da možemo čuvati svoj zračni prostor”, rekao je.

Istaknuo je da bi gubitak borbene komponente HRZ-a bila velika opasnost”te dodao da se to nikad ne smije dopustiti.

“To je bila velika opasnost i nikad se ne smije to dozvoliti, niti je Vlada RH to dozvolila. Da smo izgubili sposobnost čuvanja zračnog prostora, sustav, infrastrukturu, pilote i inženjere – jako teško bi bilo da se vrate i da ponovno imamo zračne snage”, upozorio je.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

‘Dobivamo ozbiljnu vojnu mehanizaciju’

Objasnio je i što Hrvatska dobiva nabavom borbenog vozila Bradley. Rekao je da imamo kružnu ekonomiju te da je tendencija da Đuro Đaković postane centar jugoistočne Europe za Bradleye.

“Rekao bih da dobivamo ozbiljnu vojnu mehanizaciju koju će koristiti HV. Napravili smo s Bradleyima kružnu ekonomiju. Bradleyi se dovršavaju u “Đ.Đ. Specijalnim vozilima”, ali ne samo Bradleyi koji su sada stigli, nego je tendencija da Đuro Đaković Specijalna vozila postanu centar jugoistočne Europe upravo za Bradleye”, kazao je.

Otkrio je kako su češki vlasnici zadovoljni prijedlogom jer žele širiti posao.
“Razgovarali smo s predstavnicima korporacije. Oni žele širiti svoj posao, ne samo na Bradleye nego i na druge strane koje se tiču naoružanja”, dodao je.

Vojna vozila Bradley krenula iz Rijeke u Slavonski Brod
Anušić je istaknuo važnost ulaganja u ljudske potencijale Oružanih snaga te dodao da bez motiviranog vojnika ne možemo imati snažnu vojsku.

‘MORH je već sada započeo s određenim aktivnostima’

“Ulaganja gledam ovako – bez čovjeka i bez kvalitetnog pripadnika OSRH – koji su zadovoljni i motivirani, ne možete imati jaku i snažnu vojsku”, rekao je.

“MORH je već sada započeo s određenim aktivnostima”, dodao je.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Naglasio je i da je nabava nove opreme i tehnike samo jedan dio sustava, ali “ako nemamo vojnike, motivirane ljude i one koji će koristiti tu tehniku – onda nismo napravili puno”.

Ministar je objasnio zašto je podignuta dobna granica za odlazak iz OSRH. Ustvrdio je kako se time vojnicima omogućava ostvarivanje prava za odlazak u mirovinu.

Anušić na zadatku u Pragu: Poslao važnu poruku svijetu

“Dovoljno je reći da nakon 45. godine vojnika – taj vojnik odlazi na ulicu. On, ako je kasnije došao u OSRh – ne ostvaruje ni ona minimalna prava za ostvarivanje svoje mirovine. Ide na biro ili dalje traži posao. Kada se mladi čovjek odlučuje se vojnu karijeru”, razmišlja i o tome.

Kako kaže, ovom odlukom je omogućeno da oni koji izlaze iz OSRH, odlaze u mirovinu, a ne na Zavod za zapošljavanje.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.