Foto: Jan Schejbal/MORH

Anušić na zadatku u Pragu: Poslao važnu poruku svijetu

Autor: I.G.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je u četvrtak i petak, 7. i 8. prosinca 2023. godine na sastanku ministara obrane država članica Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC), koji je održan u Pragu, Češka Republika. “Mir na području zapadnog Balkana teško je stečen i izboren i bila bi pogreška uzeti ga zdravo za gotovo”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Anušić

Ministri obrane regionalne sigurnosno-obrambene inicijative CEDC kroz dvije radne sjednice razmijenili su mišljenja o rezultatima ovogodišnjeg češkog predsjedanja inicijativom, o sigurnosnoj situaciji na području zapadnog Balkana te o implikacijama rata u Ukrajini i zbivanja u pojasu Gaze na sigurnost područja zapadnog Balkana.

Foto: Jan Schejbal/MORH

Prva međunarodna aktivnost

Uz ministre država CEDC inicijative: Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Češke te Poljske, koja u radu inicijative sudjeluje u statusu promatrača, na drugoj radnoj sjednici sudjelovali su i ministri obrane ili predstavnici država zapadnog Balkana i to: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Kosova, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije.

Foto: Jan Schejbal/MORH

Ministar Anušić izrazio je zadovoljstvo što mu je prva međunarodna aktivnost na dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane upravo ovaj sastanak Srednjoeuropske obrambene inicijative u Pragu te je ujedno čestitao češkoj strani na vrlo dobro odrađenom predsjedanju inicijativom ove godine, a Mađarskoj zaželio uspjeh u predsjedanju 2024.

Naglasio je svoju uvjerenost da će ova suradnja u predstojećim godinama postati još sadržajnija, osobito imajući u vidu nužnost izgradnje mirnijeg, stabilnijeg i prosperitetnijeg područja zapadnog Balkana, čemu je Vlada Republike Hrvatske u potpunosti predana.

Foto: Jan Schejbal/MORH

‘Za Hrvatsku je to od iznimne važnosti’

„Za Hrvatsku je to od iznimne važnosti jer je očuvanje mira, jačanje demokracije i napredak procesa euroatlantskih integracija ključno za sigurnost i stabilnost Europe u cjelini. Mir na području zapadnog Balkana teško je stečen i izboren i bila bi pogreška uzeti ga zdravo za gotovo“, rekao je ministar, dodavši kako su propuštene prilike za napredak u procesu europskih integracija dovele do aktivnijeg snaženja poluga ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu.

Tijekom radne sjednice na temu utjecaja rata u Ukrajini i zbivanja u pojasu Gaze na područje zapadnog Balkana, ministar Anušić izrazio je dobrodošlicu kolegama iz država zapadnog Balkana.
Foto: Jan Schejbal/MORH

„Vaša prisutnost ovdje je od iznimne važnosti jer regionalnu sigurnost i stabilnost možemo lakše ostvariti ako djelujemo u sinergiji“, rekao je.

U kontekstu zbivanja u pojasu Gaze, ministar Anušić ponovno je istaknuo poziciju Vlade Republike Hrvatske: Hrvatska nedvosmisleno osuđuje teroristički napad na Izrael i odlučno podupire pravo Izraela na obranu u skladu s međunarodnim pravom.

‘Preko noći smo se suočili s realnošću’

„Preko noći smo se suočili s realnošću ogromnih razmjera stradavanja nedužnih civila u Izraelu, Gazi i na Zapadnoj obali. Sad je bitno poduzimati korake koji će dovesti do održivog mira i budućnosti. U ovom trenutku, važno je stajati podjednako uz Izrael i Ukrajinu, dvije demokracije pod izravnim napadom“, rekao je ministar.
Na marginama ministarskog sastanka CEDC inicijative potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sastao se s ministrom obrane Slovenije Marjanom Šarecom, Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom i Kosova Ejupom Maqedoncijem.

Foto: Jan Schejbal/MORH

Ministri Anušić i Šarec potvrdili su odličnu bilateralnu suradnju prijateljskih i susjednih zemalja u svim funkcionalnim područjima, kao i onu na multilateralnoj razini.

„Drago mi je što smo mogli pružiti pomoć u otklanjanju posljedica olujnog nevremena i katastrofalnih poplava u Republici Sloveniji. Ovo je bio odličan primjer savezničke solidarnosti, kao i vaša pomoć Hrvatskoj nakon potresa“, rekao je ovom prigodom ministar Anušić.

‘Veliko prijateljstvo’

Na sastanku ministara Anušića i Heleza potvrđeni su dobri prijateljski odnosi dviju susjednih zemalja, a naročito na području obrane.

Kada Plenković ode, odlazi i HDZ: Samo dvojica ga mogu zamijeniti, a jedan ne zna engleski

Ministar Anušić je ovom prilikom istaknuo kako će Republika Hrvatska nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini u području obrane i sigurnosti, a posebno po pitanju pristupanja euroatlantskim integracijama, dodavši da kao jamac Daytonskog sporazuma Hrvatska snažno podupire cjelovitost Bosne i Hercegovine.

Foto: Jan Schejbal/MORH

Ministar Helez zahvalio je Hrvatskoj na potpori koju pruža Bosni i Hercegovini na putu ulaska u euroatlantske integracije. Ministri Anušić i Maqedonci potvrdili su odlične bilateralne odnose te zajednički interes za stabilnost zapadnog Balkana.

Foto: Jan Schejbal/MORH

„Htio bih prije svega zahvaliti Republici Hrvatskoj na iskazanom prijateljstvu, na prisutnosti hrvatskog kontingenta u KFOR operacijama, kao i na vanjskoj politici koju Hrvatska ima prema Kosovu“, rekao je ministar Maqedonci.

Foto: Jan Schejbal/MORH

Ministar Anušić ovom prigodom istaknuo je kako će se u svom mandatu posebno posvetiti dodatnom unaprjeđenju obrambene suradnje te je poručio: „Hrvatska nastavlja pružati podršku Kosovu na putu ulaska i u NATO savez i u Europsku Uniju.“

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.