Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Anušić je još uvijek student: ‘Zamrznuo sam status, želim profesore rasteretiti pritiska’

Autor: I.G.

Novi ministar obrane Ivan Anušić (50) nedavno je objasnio saborskim zastupnicima svoj put obrazovanja kako bi odgovorio na kritike zbog nedostatka formalne edukacije.

“Moje je obrazovanje išlo ovako. Napustio sam srednju školu sa 17 godina i otišao u rat. Kad sam se prvi put vratio s terena, 1993., završio sam srednju školu pa da me takvi kao vi ne prozivaju. Nakon toga sam 1997. podigao na čekove kredit od 18 tisuća kuna, platio semestre na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i prije godinu dana dobio status ‘bakalara‘. To je moje obrazovanje”, rekao je Anušić.


Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Završio za trenera

Ipak, tijekom Anušićeva izlaganja u Saboru, pojedini dijelovi njegovog akademskog puta nisu bili potpuno jasni. Redakcija Jutarnjeg lista raspitala se o Anušićevo obrazovanju na Kineziološkom fakultetu. Prema odgovoru dekanata, Anušić je završio preddiplomski stručni studij “Izobrazba trenera” 2021. godine i trenutno je upisan na stručni diplomski studij “Izobrazba trenera” kao apsolvent.

“Potvrđujemo da je gospodin Ivan Anušić 2021. godine završio preddiplomski stručni studij Izobrazba trenera, a trenutno je upisan na stručni diplomski studij Izobrazba trenera gdje je apsolvent.”, poručili su iz dekanata.

Foto: Saborska TV

To znači da je Anušić, nakon završetka šest semestara preddiplomskog studija, stekao zvanje stručni prvostupnik trenerske struke (bacc. cin). Nastavio je s diplomskom razinom studija koja traje četiri semestra, te će, ukoliko uspješno završi, dobiti zvanje stručni specijalist trenerske struke (struč. spec. cin).

“Neću zamrznuti status studenta. Kako sam sada u Zagrebu, bliže fakultetu, svakako ću si dati truda i nastaviti studij koji sam započeo prije dvije godine”, rekao je Anušić.

‘Ništa neuobičajeno’

Prvi dio školovanja upisao je 1997. i dovršio 2001. godine. To je bio dvogodišnji stručni studij, specijalistički, za višeg trenera sportske rekreacije. Nakon toga se upisuje na preddiplomski studij (novi naziv je prijediplomski) Izobrazba trenera, sportska rekreacija. Time je, kaže, stekao 180 ECTS bodova, piše Jutranji list.

“Dalje sam upisao nastavak na diplomskoj razini i u ovome trenutku sam na studiju kako vam je i odgovorio dekan Kineziološkog fakulteta”, potvrđuje Anušić. Ministar svoj tijek studiranja ne smatra neuobičajenim, očito ni svoj status studenta.

Slavonski HDZ-ovci razočarani Anušićevim odlaskom: Spominju Plenkovićevu ucjenu
“Drugi dio studija upisao sam prije nego što sam postao ministar, dok sam bio župan, i nisam imao nikakav predumišljaj. Kao pripadniku specijalnih postrojbi tijekom rata borilačke vještine bile su sastavni dio obuke. Kada sam umirovljen 2001. godine, počeo sam trenirati djecu u Kickboxing klubu Antunovac, koji sam vodio do 2005., dok nisam izabran za načelnika općine”, objašnjava ministar, uz informaciju kako se i danas rekreativno bavi sportom da bi se “držao u formi”, trči, pliva, igra nogomet, malo vježba stare tehnike borilačkih sporova.

Podsjtimo, Anušić je pred saborskim zastupnicima vrlo poručio: “Nije obrazovanje ono što čovjeka čini dobrim. To su njegove ljudske kvalitete”.

Nakon što je Jutarnji objavio tekst o Anušićevom studentskom statusu, na Facebooku se oglasio i sam ministar:

“Nakon objave članka o mom studiju, uvidio sam da će moja ministarska funkcija ipak izazivati velik interes i potencijalno stvarati pritisak profesorima fakulteta na kojem studiram, stoga sam odlučio zamrznuti studentski status.
Nakon objave članka o mom studiju, uvidio sam da će moja ministarska funkcija ipak izazivati velik interes i…

Posted by Ivan Anušić on Monday, 20 November 2023

 

Želim i fakultet i profesore rasteretiti pritiska i interesa zbog dužnosti koju trenutačno obnašam”, poručio je Anušić.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.