Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Anušić ima velike planove za hrvatske vojnike: ‘Osobno ću poraditi na tome’

Autor: I.G.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić izrazio je zabrinutost zbog opadanja interesa za služenje u vojsci u Hrvatskoj. Tijekom svečanog ispraćaja 40. kontingenta hrvatskih vojnika (HRVCON) u operaciju potpore miru u Republiku Kosovo (KFOR) u Đakovu, Anušić je istaknuo da je smanjenje interesa za služenje u vojsci globalni trend, te je naglasio potrebu za jačanjem i osnaživanjem Hrvatske vojske kako bi se održala nacionalna sigurnost.

“Trend je takav da opada interes za služenje, kako dragovoljno tako i svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci, a sukladno svim onim okolnostima koje nisu samo specifične za Hrvatsku, nego i za sve države svijeta. Moramo jačati i snažiti sigurnost, a sigurnost se snaži kroz kvalitetnu Hrvatsku vojsku” rekao je.


Snimio: Bruno Konjevic / CROPIX

Materijalna prava vojnika

Ministar je istaknuo da će raditi na povećanju materijalnih prava vojnika, dočasnika i časnika kako bi se poboljšala motivacija i regrutacija novih vojnika. Govoreći o strateškim planovima Ministarstva obrane, najavio je dovršetak nabave helikoptera Black Hawk, oklopnih vozila Patria i Bradley te dovršetak obalno ophodnih brodova, kao i povratak vojske u Beli Manastir.

Rekao je i da do kraja godine očekuje dolazak Bradleya u tvornicu Đuro Đaković radi njihove revitalizacije, a otkrio je i da idući tjedan ide na sastanak s direktorom Brodosplita Tomislavom Debeljakom kako bi se riješio problem oko izgradnje obalno ophodnih brodova.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Protjerivanje veleposlanika u Srbiji

Osvrnuo se i na protjerivanje prvog tajnika u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu Hrvoja Šnajdera kojeg su srbijanske vlasti proglasile personom non gratom.

“U ovom trenutku sigurno traju konzultacije između ministra vanjskih poslova i premijera te svih službi koje trebaju vidjeti na koji način reagirati na odluku srbijanske vlade da se protjera hrvatski diplomat”, rekao je.

Srbija hrvatskog diplomata proglasila personom non grata

Na pitanje o požaru u osječkoj tvrtki Drava International, Anušić je odgovorio da su preliminarni rezultati, koje je dobio još dok je bio osječko-baranjski župan, zadovoljavajući, ali i upozorio da se informacije čekaju već mjesec dana te da bi o svemu trebalo pitati Državni inspektorat koji je, kako je istaknuo, dužan dostaviti te informacije.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.