Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

ANTE TOMIĆ ‘PLJUNUO’ NA OLUJU I ALKU: Drogirane Ustaše koje viču za dom spremni za Antu su jedina slika Hrvata!

Autor: Gordan Ivan Šojat

Nisam baš neki pobornik iskazivanja vlastitog mišljenja jer dobro znam kako svatko ima svoju viziju realnosti i istine, no nakon zadnjeg uratka gospodina Tomića u Jutarnjem listu ”Japanci su otkazali Olimpijadu, a mi želimo spasiti igru u kojoj brkati mesari gađaju metalni obruč”,  imao bih nešto za replicirati.

Eh da mi je biti divan kauč revolucionar kao Ante Tomić. Pa nema bolje od toga na svijetu, lijepo si doma, samoizoliran u glavi već par desetljeća svog života, pljuckaš po ljudima koji su ti dali uopće mogućnost da pljuckaš po istima, a sigurno se ne hraniš u pučkoj kuhinji već, pošto si ipak preveliki elitist jedeš chateaubriand  i biftek tartar te osuđuješ janjetinu, to ipak nije tvoj nivo, ti si više od toga, ti si Ante Tomić.

Tomiću smeta i Oluja i Alka

I opet dođosmo do vrlog intelektualca Tomića koji ima problema sa svim što iole ima veze s Hrvatima i nacionalnim ponosom. Drug Tomić ima problema sa Sinjskim Alkarima što pobijediše Turke, jer da se Antu pita on bi se vremenskim strojem vratio u 18-o stoljeće i svojim britkim perom otpuhao Osmanlije i dalje od Stambola. Ili bi po njemu možda bilo bolje da smo pustili Osmanlije da nas porobe, a naš Ante bi bio Sulejman, sa baklavom u ustima i crvenim fesićem, a tada valjda ne bi imao ništa ni protiv janjetine. Naravno vidimo kako je Turska jedina zemlja u 21 stoljeću koja poštuje ljudska prava, gdje novinari baš kao i naš Ante pišu što im volja, a demokratski procesi su uzor ostatku svijeta. Ma sigurno ima što i za reći o Ataturku koji je modernizirao Tursku i uveo sekularizam, jer nije to bilo lijepo od njega. Tada bi valjda Ante bio sretan i ispunjen.

No ne budi lijen eto Ante opet i o Oluji. Kaže on kako je Hrvata bilo tri puta više od jadnih Srba, kako krenuše u akciju usred ljeta. Valjda po Anti nije to trebalo tako, jer nas je 95 čekala divna turistička sezona i Knin Open, gdje bi se pokazala sva uljudnost Krajišnika koji bi goste opet opljačkali kao i 90-te. No naš Ante ima selektivno pamćenje kao i svi kauč revolucionari, njegova povijest je jedina i istinita pošto je on protagonist i kroničar iste eto već od neolita.

Smeta njega ta Oluja, smeta ga i Sinjska Alka, smeta ga i janjetina, smeta ga prstenac, smeta ga Tuđman, Plenković, Crkva, oslobođeni Knin ma sve njega smeta. Da se Antu pita ne bi oslobađao okupirane krajeve Hrvatske, ma ne bi niti bilo Domovinskig rata jer bi Ante Tomić sigurno i u nekoj drugoj državi bio bard koji bi istinu prosipao iz rukava i svi bi ga slavili zbog toga. Organizirali bi Srbi za Antu doček na rivi nakon što bi napisao svoju verziju kosovskog boja, gdje bi im lijepo objasnio kako je to zapravo povijesna zabluda i kako Kosovo zapravo nikad nije bilo dio Srbije, te da zašto su baš išli ratovati u lipnju taman prije pred sezone te Anti tako bliske 1389 godine. Slobo bi Antu tada postavio kao Ministra prosvjete i obrazovanja, jer eto napokon se našao neko tko im je objasnio kako stoje stvari i kako žive u zabludi.

No ne bavi se Ante samo poviješću, zanimaju njega i svjetovne ovo vremenske teme kao koronavirus i crkvene procesije, proslava već pomenute Alke i Oluje. Čemu se primitivni Hrvati okupljaju na takvim događanjima kada se otkazuju Olimpijske igre, pošto on kao veliki humanist pati zbog mogućnosti kako će se neko od njih zaraziti koronom.




Drogirane Ustaše koje viču za dom spremni očito su za Antu jedina slika Hrvata koji odlaze u Crkvu ili na proslavu Oluje, i takvu sliku kao “neovisan” kroničar hrvatske zbilje prezentira u javnosti. Naravno zna on, bio je na proslavama i ratištima od Vukovara do Knina od Istre do Dubrovnika i shvatio je kako nije dobro za Hrvate okupljati se u velikom broju ni na kakav način i iz bilo kojeg razloga. Kada se Hrvati okupe ode sve k vragu od Osmanlija, Krajine, Mlečana, a bilo bi nam puno bolje, drugačije jer ipak moramo se paziti da se ne zarazimo ili možda njega koronavirusom.

Autor:Gordan Ivan Šojat
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.