fbpx
Photo: Robert Anic/PIXSELL

VELIKA ANKETA: Postaje li Tomašević novi gradonačelnik Zagreba? Evo kako ‘tuče’ sve protukandidate u drugom krugu!

Autor: Mia Peretić

Lokalni izbori održavaju se u nedjelju, kako stoje kandidati u utrci za četiri najveća grada?

Istraživanje HRejting otkriva tko je u vodstvu.

Istraživanje je provedeno od 4. do 6. svibnja na uzorku od 800 ispitanika.

Statistička pogreška iznosi +/-3 cijela 46% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Tomašević ulazi u drugi krug

Prema trenutačnom raspoloženju ispitanika HRejtinga, jedino je jasno da Tomislav Tomašević s 35,8% glasova ulazi u 2. izborni krug. Iza njega su skoro izjednačeni Davor Filipović i Joško Klisović, od kojih je HDZ-ovac je 11,6, a SDP-ovac na 11%.

Troje kandidata koji također imaju šansu ulaska u drugi krug su Miroslav Škoro – 8,8%; Vesna Škare Ožbolt – 8,5% i Jelena Pavičić Vukičević – 8,2%.

Službeno su u bitki za Zagreb još Mostov Zvonimir Troskot s 2,3% potpore birača, Anka Mrak-Taritaš – 2,1%.
Još lošije prolazi Fokusov Davor Nađi – 1,5%, a daleko najlošije kandidat grupe birača Željko Tokić – 0,2%. Broj neodlučnih šest dana prije izbora ne uspijeva pasti ispod 10%.

Kako bi izgledao sraz u drugom krugu?

Svih pet kandidata koji se prema HRejtingu imaju šansu pridružiti Tomaševiću u drugom krugu, od Tomaševića bi izgubili.

Kada bi u drugom krugu bili Tomašević i HDZ-ov Filipović, rezultat bi bio 60,5% naprema 23,2%.
Kada bi došlo do dvoboja na ljevici, Tomašević tuče SDP-ova Klisovića s više od 30% razlike (52,6% – 22,1%).

Najlošiji skor u srazu s Tomaševićem imao bi Miroslav Škoro. Njegovih bi bilo manje od 20% (19,5%) glasova, a Tomaševićevih više od 64%, a Vesna Škare Ožbolt imala bi najbolji skor, no bez ikakvih izgleda da ga ugrozi.  Kandidat Zeleno-lijevog bloka osvaja 55 (55,3%), a neovisna Škare Ožbolt 30% (29,9%)

Bandićeva nasljednica zadnja je koju anketa ne isključuje iz mogućnosti nastavka izbornog natjecanja. Jelena Pavičević Vukičević (24,8%) u 2. bi krugu osvojila dvostruko manje glasova od Tomaševića (58,7%).

Može li Tomislav Tomašević računati na skupštinsku većinu ako pobijedi?

Šest dana prije izbora, šest bi opcija ušlo u Zagrebačku skupštinu. Gotovo trećinu svih glasova osvaja Zeleno-lijevi blok (30,3%). Dvostruko slabiji su gotovo izjednačeni HDZ (14,9%) i SDP (14,5%). Četvrta opcija Zagrepčanima je i dalje Škorin Domovinski pokret (7,9%), ali peta više nije Bandićeva stranka (5,3%). Prestigla ju je nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt koja je zahvaljujući najvećem rastu u mjesec dana prešla prag i došla do 5,6%. Most (3,8%) je nešto pao pa su mu i šanse za skupštinski mandat sad još manje, a preostalima – nikakve. Ti preostali su savez Glasa i Demokrata (1,3%), Fokus (1,2%) i koalicija predvođena Hrvatskim suverenistima (0,7%).

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.