Photo: Dino Stanin/PIXSELL

ANALITIČAR ZAGRMIO: Maknite HOS od tamo gdje mu nije mjesto, ako se ne daju s tim ZDS, onda ga zabranite i bok!

Autor: Mia Peretić

Obljetnica Vojno-redarstvene akcije Maslenica ’93 u petak je prošla u sjeni odluke predsjednika Zorana Milanovića da napusti obilježavanje nakon što je uočio nekoliko osoba, pripadnika HOS-a, koje su na sebi imale natpise ‘Za dom spremni’.

Tako je po ne znamo koji put u javnu raspravu ušla 1941. godina te je li ZDS ustaški pozdrav ili dio legalno registrirano obilježje s grba HOS-a.

Židovska općina Zagreb pokrenula je inicijativu da se krene u proceduru zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca, te tvrde kako je većina klubova zastupnika, uključujući i vladajuće, podržala njihovu inicijativu.

“Imali smo pokušaj da se napravi kompromisno rješenje i da se cijela stvar stavi u neke okvire pristojnog i da se izbjegne bilo kakvo stvaranje konflikata”, podsjeća nas politički analitičar Davor Gjenero na preporuku Povjerenstva za suočavanje s prošlošću na čijem je čelu bio akademik Zvonko Kusić, a koje je reklo da, ukoliko se se radi o komemoraciji i obilježavanju obljetnica poginulih branitelja onda se to smatra dozvoljenim, jer su branitelji i njihova žrtva najveća vrednota.

“Kako taj meki pristup nije prošao, ne preostaje drugo no tvrdi pristup koji zagovara Ognjen Kraus. Čini mi se da Hrvatska nema manevarskog prostora nego prihvatiti Krausov prijedlog i vidimo da se sve stranke koje spadaju u ustavni luk, koje su demokratske političke stranke na neki način s time slažu s razlikama u mekoći ili tvrdoći stavova, ovisno o tome iz kojeg političkog polja dolaze. Tu je najbolje rješenje, kada ne ide kompromisom da se cijela stvar formalno ne zabranjuje i svede u racionalne okvire, ne ostaje vam drugo nego zabrana. Čini mi se da je Kusić pokušao napraviti pristojan kompromis, no on je bio odbačen sa svih strana”, kaže nam Gjenero.

Smatra, ljudi koji rade incidente ne prihvaćaju taj kompromis.

“Oni smatraju da je ZDS legitimni dio nacionalnog folklora, kada bi se osvrtali na to što se htjelo postići kompromisom, logo bi ostao na zastavi i ne bi ga se spominjalo u drugim kontekstima, kada ga se pokušava postaviti na mjesta gdje mu nije mjesto, general Džanko je jučer rekao kakva je uloga HOS-a bila u operaciji Maslenica, to je bila operacija redovite hrvatske vojske, a ne paravojnih organizacija. Maknite HOS od tamo gdje mu nije mjesto, no ako se ne daju maknuti s tim ZDS, onda zabranite ‘Za dom spremni’ i bok”, jasan je Gjenero.




Podsjećamo, ZDS je unutar grba HOS-a, paravojnih postrojbi osnovanih početkom devedesetih. Taj je grb službeno registriran uz odobrenje Ministarstva uprave.

“To je tehničko, a ne političko pitanje, treba ga riješiti na tehnički način. Zapravo su sami krivi jer se situacija zaoštrila, na stolu su imali kompromis koji im je omogućavao normalan život, ako ga ne žele, onda to očito ne žele”, smatra naš sugovornik.

Pojašnjava, zagovornik je zabrane svih totalitarnih i autoritarnih simbola u političkom kontekstu, no ne smatra da treba zabraniti upotrebu te simbolike u umjetničke svrhe. Naglašava još jednu stvar:




“Ne smijete ići na represiju jer ako idete, postići ćete to da vam ZDS ili komunističke parole postanu obilježje protestnih pokreta i pojedinaca koji izražavaju protest u odnosu na establišment, dat ćete im životni prostor. Treba ići na kombinaciju formalne zabrane i ignoriranja, to mi se čini produktivnijim nego penalizacija. S javnih skupova ih morate potisnuti, no sve treba raditi s mjerom da se ne bi izazvao kontraefekt. No, to pitanje definitivno treba riješiti jer pitanja koja se ne rješavaju institucionalno neće se riješiti sama od sebe. Postajat će sve kompleksnija. Paradoksalno je da Hrvatska s time nije imala problema u devedesetim godinama, a ima danas. Da smo devedesetih godina to stavili na papir, cijelo vrijeme ne bismo imali problema”, zaključuje politički analitičar.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.