Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

ANALITIČAR O PADU BDP-a: Stiže nam stagnacija i val otkaza, a najveći problem je što nam ekonomija nema strukturu za brz oporavak

Autor: D.Kt.

Hrvatsko gospodarstvo bi u prvom tromjesječju ove godine možda moglo ostvariti čak i mali rast, no za drugo tromjesječje, travanj, svibanj, lipanj,  koje je obilježilo zaključavanje ekonomije uslijed pandemije neki analitičari predviđaju pad od čak 20 posto, ali se nadaju brzom oporavku. Zavod za statistiku prve procjene BDP-a za prva tri mjeseca ove godine objavit će idućeg tjedna.

Ekomomski analitičar Damir Novotny u izjavi za Dnevno ne očekuje tako strašan pad BDP-a i njegove procjene se kreću od 10 do 12 posto jer su tijekom lockdowna, podsjeća, neke djelatnosti ipak radile, poput nekih izvoznih sektora, teretnog prijevoza i maloprodaje, uz investicije koje su dogovorene prije koronakrize kao što su Pelješki most i koridor Pet ce.

“Ne zabororavimo da je Hrvatsko gospodarstvo počelo usporavati i prije izbijanja epidemije, a zaključavanje ekonomije je samo ubrzalo taj trend. Svejedno je hoće li BDP u prvom tromjesječju ostvariti blagi rast ili pad, sigurno je jedino da ulazimo u stagnaciju”, pojasnio je Novotny.

Pri tom treba izbjeći da se stagnacija ne pretvori u recesiju, a hrvatska ekonomija, kaže Novotny, nema strukturu koja bi omogućila brz oporavak kao što će to biti u Njemačkoj, koja će ubrzati javne radove ili baltičkim državama koje imaju dovoljno proračunskog kapaciteta za zaduživanje. Hrvatska je svoj fiskalni kapacitet potrošila, navodi Novotny i podsjeća da se državna potrošnja od 2009. do 2019. povećala za 40-ak milijardi kuna.

Kao poseban problem Novotny navodi i veliku ovisnost hrvatskog gospodarstva o turizmu, procjenuje kako zasad možemo očekivati da će turizam ove godine biti vrlo slab, a oporavak turističke potražnje ne možemo očekivati prije iduće sezone. Pribojava se i promjene navika turista koji bi ljeto mogli provoditi u domovinama, posebno Nijemaca koji su nam lani činili trećinu noćenja i potrošnje što domaći turisti ne mogu nadomjestiti.

No, sve navedene nedostatke može se nadomjestiti sredstvima iz EU fondova, napominje Novotny, budući da rast BDP-a ne možemo temeljiti na domaćoj potrošnji, a i sve procjene pada BDP-a temeljili smo na kakvoj-takvoj sezoni i nismo igrali na kartu eventualnog podbačaja sezone.

Na jesen možemo očekivati val otkaza iako Novotny procjenjuje da neće biti toliko dramatičan. Viškove s tržišta rada, kaže, mogla bi apsorbirati prehrambena industrija koja se po njegovom mišljenju u relativno kratkom vremenu, kroz tri godine, može približiti samodostatnosti, a kroz pet godina otvoriti 50 do 100 tisuća novih radnih mjesta. Svjetlim točkama smatra zdravstveni turizam i liječilišta u koja županije zbog ograničavanja zaduživanja ne mogu ulagati, za razliku od Slovenaca koji su od toplica napravili turistički biznis koji nije sezonalnog karaktera poput najvećeg dijela naše turističke ponude.

MILIJUN HRVATA BIT ĆE SIROMAŠNO! Stručnjak za Dnevno predviđa crni scenarij koji nas čeka prije jeseni!

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.